Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Miltenburg: ‘GGZ Nederland zoekt een stok om te slaan’

GGZ Nederland vindt het onverantwoord om het AWBZ-geld te verdelen naar zorgzwaarte van de patiënt. Het tariefsysteem van de zorgzwaartepakketten is instabiel. Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD): 'Zorgzwaartepaketten zijn geen bezuiniging, maar een verbetering van de zorg.'
Van Miltenburg: ‘GGZ Nederland zoekt een stok om te slaan’

Door Alexandra Sweers – In 2009 worden de budgetten van de zorginstellingen gebaseerd op

zorgzwaartepakketten (zzp’s). Cliënten die aanspraak maken op de AWBZ krijgen een zzp dat aangeeft welke zorg en ondersteuning zij krijgen. GGZ Nederland noemt dit systeem instabiel en de spreekwoordelijke druppel van een reeks veranderingen die de sector onder druk zetten.

Voorschieten
Met name de invoering van de diagnosebehandelingcombinatie (dbc) zorgt voor financiële problemen, volgens GGZ Nederland. Rekeningen kunnen pas bij de verzekeraar worden ingediend als de behandeling is afgerond. Dat betekent dat instellingen veel geld moeten voorschieten. De ggz-sector heeft inmiddels tussen de 1 miljard en 1,6 miljard aan vorderingen uitstaan bij zorgverzekeraars.

Positief
Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) vindt dat de GGZ-koepel wat betreft de veranderingen in de AWBZ geen punt heeft. ‘Ik snap wel dat ze te maken hebben met een groot aantal wijzigingen, maar GGZ Nederland heeft niet eerder aan de bel getrokken. In het voorjaar hebben we een hoorzitting gehad over de zorgzwaartebekostiging, daar was GGZ Nederland ook voor uitgenodigd. Directeur Jos de Beer was nog het meest positief over de zzp. Hij had een houding van: “kom maar op”’.

Boos
Van Miltenburg is verbolgen omdat GGZ-Nederland de AWBZ-wijzigingen bestempelt als een bezuiniging. ‘De zzp’s zijn er niet om te bezuinigen, maar om de juiste zorg te leveren. Het is voor de cliënt een betere basis. Ik word heel boos wanneer de ggz doet alsof het een bezuiniging is. De sector krijgt net zoveel geld als dit jaar, de verschuiving tussen instellingen is maximaal 3 procent. Dat percentage kan ook gunstig uitvallen, dus dat instellingen meer geld krijgen.’

Stok
Zzp is een AWBZ-variant van de dbc. De dbc’s worden betaald door zorgverzekeraars, de zzp’s worden betaald uit de AWBZ. Van Milltenburg: ‘Niet alle verzekeraars zijn bereid om voorschotten te geven.’ Staatssecretaris Bussemaker heeft, volgens het Kamerlid, aangegeven dat de AWBZ maandelijks wordt uitbetaald en niet achteraf. ‘GGZ Nederland heeft een stok gezocht om mee te slaan en doet dit over de rug van de cliënt met een grote zorgvraag. In de AWBZ zitten de ziekste mensen, die nu de dupe zijn van de problemen die de ggz heeft met de dbc’s’, aldus Van Miltenburg.

Instabiel
Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland, zegt dat de sector absoluut voor de zorgzwaartebekostiging is. ‘Wij begrijpen dat de zzp’s nodig zijn, maar zolang de basis instabiel is, is het niet verantwoordt het systeem door te voeren. De tarieven kloppen niet en er is ook geen goede aansluiting met de dbc’s. Dat proberen wij al maanden aan te kaarten. De term bezuiniging hebben wij niet genoemd met betrekking tot de zorgzwaartebekostiging.’ Vorige week hebben de leden van GGZ Nederland in hun algemene ledenvergadering collectief besloten niet akkoord te gaan met de herverdeling van AWBZ-budgetten. Wat de gevolgen daarvan zijn en welke stappen er worden ondernomen, moet uit nader overleg blijken, aldus De Beer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.