Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vakbond wil verzorging terug bij gemeenten

De vakcentrale FNV wil dat staatssecretaris Martin Van Rijn de persoonlijke verzorging onderbrengt bij de gemeenten. Daarmee wil de FNV weer terug naar de “oude knip” in de thuiszorg tussen verzorging en verpleging. ‘Wij willen geen carte blanche geven aan gemeenten, we hebben een totaalplan,’ aldus Lilian Marijnissen van vakbond AbvaKabo FNV.
Vakbond wil verzorging terug bij gemeenten
Foto: ANP Koen Suyk

‘Alles overwegende, is de FNV van mening dat de persoonlijke verzorging beter af is bij de gemeenten.’ Dat laat de vakcentrale FNV vandaag weten. Reden is dat huishoudelijke- en persoonlijke verzorging bij elkaar gehouden moeten worden, zodat er minder zorgverleners bij de cliënt over de vloer komen. Lilian Marijnissen van Abvakabo, vakbond voor de thuiszorg, erkent dat ‘Wij natuurlijk onze bedenkingen hebben, gezien de ervaringen met gemeenten over de huishoudelijke zorg in de Wmo.'(te lage tarieven voor schoonmaakhulp, red.) ‘Maar we hebben een totaalplan, waarin onder meer de bodem voor beloning van huishoudelijke zorg wordt verhoogd.’

Extra ledenvergadering

De FNV doet de oproep tot herziening van de thuiszorgplannen op de dag dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, een extra ledenvergadering houdt over de vraag of gemeenten verder willen werken aan de transitie van de zorg. De oorzaak is het besluit van staatssecretaris Van Rijn om de persoonlijke verzorging over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet in plaats van naar de gemeenten. De FNV komt nu met een alternatief plan voor de thuiszorg, dat erop neer komt dat de persoonlijke verzorging wordt samengevoegd met de huishoudelijke hulp en niet – zoals het plan van staatssecretaris Van Rijn – bij de verpleging onder de Zorgverzekeringswet.

Hogere beloning

Op de vraag of de verzorgenden in het FNV-plan nu ook gaan schoonmaken, antwoordt Abvakabo-bestuurder Marijnissen: ‘Schoonmaak en zorg horen bij elkaar. De taak van de huishoudelijke zorg is afgelopen jaren uitgehold met als gevolg dat het vak wordt geschrapt en de taken maar door de mantelzorg moeten worden gedaan. Wij willen dat de verzorgende taken weer terug gaan naar de huishoudelijke zorg met bijbehorende hogere beloning.’

Lage uurtarieven

Marijnissen zegt zeker voorzichtig te zijn met de rol van gemeenten in de zorg, door de ervaring van de afgelopen jaren met de huishoudelijke zorg in de Wmo. Doordat gemeenten te lage uurtarieven voor huishoudelijke zorg boden,  is veel huishoudelijke hulp verdwenen. In het plan van de FNV zijn daarom nog andere voorwaarden opgenomen, zegt Marijnissen. Allereerst moet de bezuiniging van 40 procent op het budget voor de thuiszorg drastisch teruggebracht worden. Gemeenten moeten stoppen met Europese aanbestedingen en de overgang van personeel bij wisselingen van contracten met zorgaanbieders moet geregeld zijn. Verhoging van de minimumbeloning voor huishoudelijke verzorging naar FWG 15. Schijnconstructies met alfahulpen moeten worden gestopt.

Plan steunen

Het doel is, aldus de FNV, dat gemeenten een samenhangende en lokale verantwoordelijkheid krijgen voor de niet-medische zorg. De FNV doet een beroep op gemeenten, die vandaag op het VNG-congres een besluit gaan nemen, dit plan te steunen.

2 REACTIES

  1. Heel juist om persoonlijke verzorging en huishoudelijke zorg bij elkaar te laten, zoals de VNG bepleit. En dus nu ook het FNV, zij het wat laat…. Landelijke lobby van verpleegkundigen en ziekenzorgverzekeraars heeft echter de staatssecretaris overtuigd dat hierin geknipt moet worden. Daardoor zijn ‘slimme oplossingen’ (en daardoor ook ‘slim bezuinigen’, zoals het FNV wil) in de zorg moeilijker geworden.
    Overigens is een inkomensafhankelijke eigen bijdrage helemaal niet verkeerd. Mits die de toegang tot de zorg niet frustreert. Beter dat dan een eigen risico bij de zorgverzekeraar voor mensen die dat niet kunnen betalen. En ook beter dan een hogere zorgpremie.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik zie het liever bij de zorgverzekeringen. Bij de gemeente is het namelijk weer inkomensafhankelijk wat je moet bijbetalen. Ik vind ook dat het beter aan de medische kant kan samenwerken met specialisten op zorggebied. Beter qua signalering en controle op de medische toestand van hulpbehoevenden, datlijkt me belangrijker dan dat iemand verzorging en schoonmaak beide kan kan doen in 1 afspraak. Tot slot heeft de verzorgende ook een controlerende functie, is het huis wel schoon etc. Dat kan niet als je het in 1 functie samenvoegd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.