Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond stelt Viva Zorggroep een ultimatum

Vakbond AbvaKabo FNV wil de raad van bestuur van Viva Zorggroep voor de rechter slepen. Inzet is het onder de cao betalen van de medewerkers huishoudelijke zorg. Viva Zorggroep heeft alle medewerkers per brief laten weten dat alle functies in de huishoudelijke hulp in een lagere loonschaal komen. Wie niet meewerkt dreigt ontslag.
Vakbond stelt Viva Zorggroep een ultimatum

Viva Zorgroep wil het loon van medewerkers in de thuiszorg met zo’n twintig procent verlagen. Volgens Viva is de vergoeding voor de huishoudelijke hulp ontoereikend om het huidige loonniveau te handhaven. Het bruto uurloon van een medewerker huishoudelijke zorg moet van dertien naar tien euro. Volgens de vakbond betaalt Viva daarmee zijn werknemers onder de cao. Binnen enkele weken zal een kort geding dienen, stelt vakbondswoordvoerder Hans van den Wijngaard.

Ontslag
Alle functies in de huishoudelijke hulp in loonschaal 15 en 20 vervallen. Dat heeft Viva Zorggroep medewerkers per brief laten weten. De medewerkers krijgen een nieuw contract aangeboden in schaal 10, wat neer komt op het loonniveau in een schoonmaakcontract. Wanneer een medewerker dit niet accepteert, vraagt Viva Zorggroep ontslag aan.

Acties
Abvakabo FNV heeft gereageerd met een ultimatum, anders volgen acties. De werkgever heeft tot uiterlijk 2 mei tijd om te reageren op het ultimatum van Abvakabo en in te gaan op de eisen van de vakbond. De bond wil dat  het aangekondigde collectieve ontslag voor de thuishulpen A wordt stopgezet. In ieder geval zolang ViVa Zorggroep verplichtingen moet nakomen uit de raamovereenkomsten met gemeenten.

Sociaal Plan
Verder wil de vakbond dat de zorgorganisatie stopt de werknemers te dwingen in te stemmen met een loonsverlaging, onder de druk van het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. Eventuele noodzakelijke wijzigingen in de organisatie moeten worden opgevangen binnen het bestaande Sociaal Plan – overeenkomst tussen vakbond en zorgorganisatie bij reorganisaties.

 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Abvakabo FNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.