Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ruim 600 klachten huishoudelijke hulp in Utrecht

De gemeente Utrecht heeft al ruim zeshonderd bezwaarschriften gekregen van inwoners die zijn gekort op de huishoudelijke hulp. De gemeente is met dit aantal bezwaarschriften koploper, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.
Ook bij andere gemeenten zullen de bezwaarschriften binnenkomen
Ook bij andere gemeenten zullen de bezwaarschriften binnenkomen

De krant checkte ruim twintig gemeenten en de grootste steden waarvan bekend is dat ze flink bezuinigen op de huishoudelijke hulp. De verwachting is dat in de loop van het jaar ook bij andere gemeenten de bezwaarschriften binnen zullen komen.

Telefoongesprek

Utrecht heeft in november ruim 5000 inwoners laten weten dat zij nog maar anderhalf uur huishoudelijke hulp vergoed krijgen. Met zo’n 3600 inwoners is daarover een ‘uitgebreid telefoongesprek’ gevoerd. De mensen die meer dan vier uur huishoudelijke hulp in de week krijgen is de gemeente op ‘keukentafelgesprek’ geweest.

Maatwerk

Dat dit via de telefoon is uitgelegd, vindt de directeur van de Utrechtse belangenorganisatie voor gehandicapten niet acceptabel, zo zegt ze in de krant. Dat is niet te vergelijken met een bezoek en er kan geen familielid bij zijn. Bovendien zijn gedegen onderzoek en maatwerk verplicht, vindt de directeur.

De gemeente Utrecht zegt in de krant dat ze niet om de bezuiniging heen kan. Wie dat wil kan wel zelf schoonmaaktijd bijkopen voor 10 euro per uur.

Een hoogbejaard echtpaar uit het Friese Dantumadiel heeft bezwaar gemaakt tegen het intrekken van de huishoudelijke hulp in 2015 door de gemeente. Ze zijn door de rechtbank in Groningen in het gelijk gesteld. Lees hier meer >>

1 REACTIE

  1. Maar wat hebben mensen nu aan uitspraken zoals die van
    deze directeur?
    Het is toch wettelijk verplicht voor iedere gemeente om zich voldoende terzake te informeren, rekening houdend met de wettelijk gestelde voorwaarden waaronder dit dient te gebeuren op straffe van……?!
    Dit is al maanden geleden bekend gesteld door het ministerie van VWS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.