Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitzonderingen op stop zorgbudgetten

Voor bepaalde groepen mensen die zorg nodig hebben, blijft het toch mogelijk een persoonsgebonden budget aan te vragen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) stelde eerder een stop in voor de budgetten waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen, maar maakt nu een paar uitzonderingen.
Uitzonderingen op stop zorgbudgetten

Dat heeft de minister vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Cliënten die zonder een persoonsgebonden budget (pgb) in een duurdere zorginstelling terecht dreigen te komen, mogen het budget toch blijven aanvragen.

Gehandicapten
Ook maakt de minister een uitzondering voor bewoners van instellingen die met deze pgb’s betaald worden. Het gaat onder meer om de zogeheten Thomashuizen, waar op kleine schaal gehandicapten verblijven. Deze moeten wel duidelijk maken dat de zorg voor de andere bewoners in gevaar komt als een aspirant-bewoner geen pgb meer krijgt.

Kinderhospice
Ouders mogen bovendien een pgb blijven aanvragen voor kinderen die na behandeling in een ziekenhuis nog specialistische zorg nodig hebben in een kinderdagverblijf, een kinderhospice of bij een kinderthuiszorgorganisatie. Eigenlijk hoort dit onder de zorgverzekering te vallen, maar in 2010 en 2011 geldt als overgangsregeling dat ouders voor deze zorg een persoonsgebonden budget krijgen uit de AWBZ.

Overschrijding
Klink bevroor de toekenning van de persoonsgebonden budgetten per 1 juli omdat hij er te veel geld aan kwijt was. Hij gaat voorlopig uit van een overschrijding van 247 miljoen euro. Overigens lopen bestaande budgetten gewoon door, er mogen alleen geen nieuwe bijkomen tot het einde van het jaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.