Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Uitgaven AWBZ in tien jaar driekwart toegenomen

De uitgaven aan de volksverzekering AWBZ zijn de afgelopen tien jaar met bijna driekwart toegenomen. Dat blijkt uit cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.
Uitgaven AWBZ in tien jaar driekwart toegenomen

De stijging is volgens het CBS onder meer toe te schrijven aan de vergrijzing, een ruimer indicatiebeleid en een groei van het aantal persoonsgebonden budgetten. De zorg voor langdurig zieken, ouderen en gehandicapten kostte vorig jaar 23 miljard euro. Dat komt neer op 1400 euro per hoofd van de bevolking.

Verpleging
De kosten van de AWBZ-zorg bedroegen in 2009 ruim 23 miljard euro. De helft van dit geld werd besteed aan verpleging en verzorging. Ruim een kwart ging naar de gehandicaptenzorg. Het resterende bedrag was voor de geestelijke gezondheidszorg en overige zorg.

Wmo
Om de kostenstijgingen te beperken zijn de afgelopen jaren verschillende ingrijpende maatregelen genomen. In 2007 werd de huishoudelijke verzorging vanuit de AWBZ overgeheveld naar de Wmo. Verder verviel in 2009 het recht op begeleiding voor mensen met een lichte beperking.

Ggz
Daarnaast wordt vanaf 2008 de ggz korter dan een jaar niet langer gefinancierd vanuit de AWBZ. Deze maatregel leidde in dat jaar tot een daadwerkelijke daling van de totale uitgaven binnen de AWBZ. De omvang van het ggz-deel dat in 2008 overging naar de Zorgverzekeringswet (ZVW) bedroeg naar schatting bijna 3 miljard euro.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANP/CBS/Foto: Stockxchng

3 REACTIES

  1. Ik ben van mening dat het niet uit maakt wat kosten betreft of je een PGB hebt of zorg in natura. Een onafhankelijke indicatie van het CIZ ligt hieraan ten grondslag. Ik zou de stijging willen toeschrijven aan de mogelijkheden die de medische wetenschap heeft. Vroeger gingen kinderen die veel te vroeg geboren waren dood etrwijl tegenwoordig de medische wetenschap heeft om dergelijke kinderen in leven te houden. De kans op handicaps en dus AWBZ zorg is daardoor wel groter, Hetzelfde geldt ook voor ouderen die bijvoorbeeld een hersenbloeding krijgen ten opzichte van twintig jaar terug. De AWBZ kosten stijgen hierdoor. Ben blij met de mogelijkheden die de Medische wetenschap biedt. Zo kunnen mensen die ons dierbaar zijn toch nog deel uit maken van de maatschappij en van hun gezin. De administratieve rompslomp is ook toegenomen t.o.v. een aantal jaren terug. Dit in tegenstelling tot wat men graag wil: terugdringen. Kijk alleen maar eens naar het digitale formulier van het CIZ voor aanvraag AWBZ zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. Hier wordt weer eens een stokpaardje bereden dat het altijd doet: de vergrijzing is de schuldige!?
    Wat te denken van die verstikkende bureaucratie rond de zorg in het algemeen en de AWBZ in het bijzonder. Wie leest al die rapporten en nota’s? En wie wordt van al die cijfer- en letterbrij beter?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.