Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Uitbetaling pgb-declaraties op gang gekomen’

De uitbetaling van declaraties bij de persoonsgebonden budgetten (pgb's) is op gang gekomen. Staatssecretaris Martin van Rijn schrijft dat aan de Tweede Kamer.
Volgens Van Rijn worden er op het moment elke dag tussen de 5000 en 8500 declaraties voor het persoonsgebonden budget ingediend.
Volgens Van Rijn worden er op het moment elke dag tussen de 5000 en 8500 declaraties voor het persoonsgebonden budget ingediend. - Foto: ANP Xtra

Eind januari ontstond er grote onrust over de pgb’s omdat veel budgethouders nog niet wisten of ze binnen hun pgb zorg konden declareren. Ze hadden nog geen groen licht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor de contracten met hun zorgverleners.

Schrijnende gevallen

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de pgb’s en uitbetalingen aan zorgverleners. Die overgang ging gepaard met veel vertragingen. Van Rijn nam daarop maatregelen en zorgde er begin deze maand voor dat de SVB binnen vijf tot tien dagen uitbetaalt. Hij stelde ook een apart team in om de schrijnende gevallen met spoed op te lossen.

Achterstanden

Inmiddels leiden die maatregelen ertoe dat de achterstanden worden ingelopen. De telefonische bereikbaarheid blijft wel kwetsbaar, geeft Van Rijn toe. Per dag komen er 7500 telefoontjes binnen. De oppositie in de Tweede Kamer is niet tevreden met de brief en wil meer informatie van Van Rijn.

Zorgovereenkomst

Volgens Van Rijn worden er op het moment elke dag tussen de 5000 en 8500 declaraties ingediend. De SVB verwacht die binnen de vijf tot tien werkdagen te kunnen betalen. Op basis van de op dit moment geregistreerde zorgovereenkomsten wordt verwacht dat uiteindelijk 130.000 declaraties moeten worden verwerkt. Daarvan zijn er nu 27.000 op tijd uitbetaald. Inmiddels hebben ook 68.000 zorgverleners met een maandloon – die niet per declaratie maar per maand worden betaald – hun geld gekregen.

Het nieuwe systeem moet worden teruggedraaid als het niet functioneert. Dat vindt Per Saldo, belangenorganisatie voor mensen met een persoonsgebonden budget. Lees hier waarom >>

Uitvoeringstoets

Per Saldo, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb, blijft zich zorgen maken. De organisatie zegt dat er stappen in de goede richting zijn gezet, maar ziet ook nog steeds veel knelpunten. Via de zogeheten uitvoeringstoets moet helder worden of het gaat om structurele en langdurige problemen. Als de uitbetalingsproblemen niet voor 16 februari zijn opgelost wil Per Saldo dat er voorschotbetalingen worden gedaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.