Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Twijfels in Kamer over steun Meavita

CDA en VVD zetten grote vraagtekens bij de steun van 37 miljoen die twee opvolgers van het failliete zorgconcern Meavita krijgen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het CDA vreest 'een bodemloze put' omdat de twee nieuwe zorginstellingen er nog niet florissant voorstaan. De VVD vindt dat de steun andere zorgaanbieders op achterstand zet.
Twijfels in Kamer over steun Meavita

Dat bleek donderdag in overleg met staatssecretaris Jet Bussemaker. Dit voorjaar ging het fusieconcern Meavita failliet. De zorg in Den Haag en Groningen werd overgenomen door twee speciaal daarvoor opgerichte stichtingen. Deze bleken bij elkaar 37 miljoen steun nodig te hebben om het hoofd boven water te houden.

Riante regeling
Het CDA wijst erop dat de opvolgers van Meavita ook te maken hebben met te riante regelingen voor het personeel, dat met behoud van hun rechten en salaris overging. Verder vrezen de christendemocraten dat straks ook allerlei andere noodlijdende instellingen bij de NZa op de stoep staan

Helpende hand
De PvdA heeft geen moeite met de helpende hand die de NZa toesteekt. Verder is de regeling voor het personeel helemaal niet zo ruim als het CDA wil doen voorkomen, vindt deze partij. Volgens Bussemaker pleitte ook het CDA dit voorjaar nog voor een goed sociaal plan voor het personeel van de Meavita-onderdelen die in de stichtingen overgingen.

De SP vindt het schijnheilig om nu te gaan zeuren over de NZa-steun, terwijl CDA en VVD wel achter de marktwerking staan, die volgens de socialisten funest is voor de zorg.

Staatssteun
CDA en VVD vinden dat Bussemaker aan de Europese Commissie moet vragen of de steun wel door de beugel kan. Het zou kunnen gaan om ongeoorloofde staatssteun die de concurrentieverhoudingen verstoort. De staatssecretaris ziet geen problemen en vindt het niet nodig de steun bij Brussel te melden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

1 REACTIE

  1. de CDA is al weer aan het flirten met de VVD, ze weten ineens niet meer ,dat verscheidene mn. vvd bonzen in de besturen zaten die deze toestanden bij Meavita lieten gebeuren doordat men er of zelf beter van werd of alleen voor het oog van Neerlands volk in deze besturen zaten.
    maar een gezegde va.n oudseer zegt dat vet altijd boven drijft.
    dus boter op je hoofd. en praat me aub. niet van marktwerking en concurentie in de zorg.
    groot flauwekul, de zorg werkt alleen de markt niet. ben blij dat ik mijn baan nog heb, na 34 jr. gewerkt te hebben en met 58 jr. krijg je niet zo maar een nieuwe baan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.