Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Twentse thuiszorg: ‘Abvakabo beschuldigt onterecht’

Abvakabo FNV is verbijsterd over de thuiszorgorganisaties in Twente. Na een akkoord met TSN over de overname van werknemers, adviseren de organisaties hun personeel juist naar de andere aanbestedingswinnaar Tzorg over te stappen. ‘Concurrentie uitsluiten over de ruggen van het personeel’, vindt Jan Kramer van de vakbond. ‘De uiteindelijke keuze blijft bij de werknemer’, stellen de zorgorganisaties daartegenover.
Twentse thuiszorg: 'Abvakabo beschuldigt onterecht'

Door Alexandra Sweers – ‘De zorgorganisaties in Twente die de gunning voor huishoudelijke hulp niet hebben gekregen hebben mij uitdrukkelijk verzocht om met Thuiszorg Service Nederland om de tafel te gaan’, legt vakbondsman Kramer uit. Hierop werd er uiteindelijk een akkoord bereikt over de overname van werknemers tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden. Volgens Kramer adviseren zorgorganisaties Livio, Carint Reggeland en Zorgaccent & Thuiszorg Noord West Twente het personeel nu naar Tzorg te gaan. Een bedrijf dat de CAO Schoonmaak biedt, waardoor de werknemers er flink op achteruit gaan.

Oneerlijk
‘Wij hebben geen advies gegeven, maar wel de medewerkers intern voorgelicht’, reageert woordvoerder Piet Oosterhof van Livio. ‘Het kan zijn dat er wel over de plussen en minnen bij iedere werkgever is gesproken, maar het personeel moet zelf beslissen.’ ‘Onzin’, vindt Kramer. ‘Ik zie opeens op de website van Livio en in de mededelingen naar de werknemers het advies om voor Tzorg te kiezen. Ze zullen voorlichting geven, maar die is wel oneerlijk. Vertellen ze er ook bij dat medewerkers naast de CAO Schoonmaak ook een proeftijd van twee maanden krijgen, waarna ze zonder pardon ontslagen kunnen worden?’

Jammer
Ruth Semmekrot, woordvoerder van Carint Reggeland, is ‘verrast’ over het commentaar van Kramer. ‘Dat gaat niet over ons. Wij hebben een informatiemarkt met gegunde aanbieders georganiseerd. Daarvoor hebben we als eerste TSN gebeld. Directeur Jan Torny heeft toen toegezegd te komen. Uiteindelijk hebben ze op het laatste moment afgebeld.’ Semmekrot laat weten dat de medewerkers zelf de keuze hebben. ‘We hebben wel gezegd: “Orienteer je goed.” Jammer dat Kramer dat bij ons niet heeft geverifieerd.’

Aanspreken
Ook voor Zorgaccent & Thuiszorg Noord West Twente kloppen de aantijgingen niet, volgens Irma Harmelink, lid Raad van Bestuur. ‘De gemeente heeft ons gevraagd afspraken te maken over de overdracht van werknemers. Dat hebben wij gedaan met TSN en Tzorg. We hebben ons best gedaan om de arbeidsvoorwaarden zo goed mogelijk te waarborgen. Jan Kramer is tegen de CAO Schoonmaak en dat recht heeft hij. Dan moet de Abvakabo maar de gemeenten aanspreken op de CAO.’

Hoger salaris
Harmelink laat verder weten dat Zorgaccent in de besprekingen met Tzorg heeft kunnen regelen dat de medewerkers in dienst gaan volgens de CAO Schoonmaak, maar wel een hoger salaris krijgen. ‘Bij TSN zullen ook niet alle arbeidsvoorwaarden hetzelfde blijven.’ Kramer zegt ook niet helemaal tevreden te zijn met de afspraken met TSN, maar het is volgens hem wel de ‘meest fraaie’ oplossing om per januari werk te garanderen en de zorg te waarborgen. De vakbond noemt de situatie ‘uitverkoop van de zorg’ en beraadt zich op stappen. De aanmeldingstermijn bij TSN liep 27 november af, de vakbond heeft er bij de organisatie op aangedrongen de termijn van aanmelden te verlengen. 

Zie ook: Dossier Wmo en Aanbesteden

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

3 REACTIES

 1. Ja hoor daar gaan we weer ….!! als je thuiszorg levert dan moet je ook de cao vvt handhaven.
  En niet een andere cao waar geen goede afspraken in staan ,.Daar hebben de hulpen recht op !het lijkt wel een bananenrepubliek!
  Iedereen moet zich schamen en niet zo’n beetje ook .Bonden kom op voor goede cao afspraken voor iedere organisatie.

 2. Lees alle reacties
 3. Niet alleen de gemeenten moeten zich doodschamen… Het getuigt wel van een héél simpel denkvermogen om te veronderstellen dat wij als thuishulpen van Livio, én bovendien nauw betrokken bij het actievoeren over zouden stappen naar TSN…
  Vakbondsman Kramer heeft ons in eerste instantie ernstig gewaarschuwd en geadviseerd om zelfs NIET met TSN/Jan Torny in zee te gaan vanwege hun malafide gedrag. (Google eens op Jan Torny zou ik zeggen)
  Bovendien heeft hij zelf verschillende keren de oorlog verklaart aan TSN/Jan Torny.
  Uiteindelijk hebben wij ZELF uitgevonden hoe “fijn” de deals in elkaar zitten die men wel dacht over onze ruggen te kunnen sluiten! De vakbond heeft maar één doel in ons geval: ons van werkgever naar werkgever door te sluisen. Zij de veer in hun… en wij zitten met de gebakken peren.
  Wij hebben vrijwillig gekozen om naar Tzorg te gaan omdat we liever in zee gaan met een bonafide organisatie die erom bekent staat WEL pensioengelden af te dragen, Wel op tijd uit te betalen etc!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.