Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Tweede Kamer wil af van aanbesteden thuiszorg

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de verplichte Europese aanbesteding in de thuiszorg. Dat bleek woensdag in een debat over een initiatiefwetsvoorstel van SP-leider Agnes Kant.
Tweede Kamer wil af van aanbesteden thuiszorg

Naast de SP zijn ook GroenLinks, PvdA, CDA en de PVV tegen de verplichte marktwerking in de thuiszorg. Agnes Kant is blij. ‘Het was een politieke beslissing om de marktwerking in te voeren. Nu erkent de politiek dat dit niet hoeft en ook niet gewenst is.’

Problemen
De aanbesteding in de thuiszorg speelt sinds januari 2007. Gemeenten gingen vanwege hun nieuwe verantwoordelijkheid vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de huishoudelijke zorg aanbesteden volgens Europese regels. Tijdens de aanbestedingsrondes in het laatste kwartaal van dit jaar werden de problemen en beperkingen van die aanbesteding opnieuw zichtbaar, zo blijkt uit het artikel ‘Aanbesteden: cliënten en hulpen zijn de dupe’ in Zorg + Welzijn Magazine.

Veel ontslagen
Zo zijn er door de aanbestedingen al veel ontslagen gevallen, onder meer in Twente. Twaalf gemeenten die in deze regio samenwerkten, bieden een uurtarief van 19 euro bruto. Volgens zorgorganisaties Livio, Carint Reggeland, Thuiszorg Noord West Twente en Zorgaccent is dat drie euro te weinig. Vervolgens tekent Thuiszorgservice Nederland (TSN), een dochteronderneming van schoonmaakgigant Asito, in en krijgt een groot deel van de markt. Gevolg is een ontslaggolf die 1500 tot 2000 thuiszorgmedewerkers treft bij de organisaties die misgrijpen.

Andere hulp
Voor cliënten, veelal ouderen, betekent het aanbesteden vaak dat zij een andere hulp over de vloer krijgen. Volgens Wilma de Jong, lid van de raad van bestuur van BrabantZorg, wordt de cliënt daardoor gedupeerd: ‘Onzekerheid is voor ouderen heel vervelend, want zij leven vaak in een kleine wereld en zitten in een kwetsbare positie.’ Nel Barendsen, adviseur bij ANBO, de bond voor ouderen, bevestigt dat een vertrouwde hulp heel belangrijk is. ‘Er wordt door gemeenten alleen op de prijs gelet. Hulp in de huishouding is meer dan schoonmaken.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nummer 12, december 2009.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

7 REACTIES

  1. Er wordt op dit moment vaak aangegeven dat aanbesteden niet goed is. Wij zijn het er mee eens dat sommige organisaties de regels te soepel nemen met als gevolg dat de cliënt en medewerker hiervan het dupe worden.
    Maar een ander belangrijk punt wordt vergeten. Is het normaal dat in deze tijd thuiszorgorganisaties over de rug van medewerkers en cliënten hun zakken lopen te vullen??? Naar onze mening NEE. 7 raden van bestuur, veel onroerend goed en grote dikke auto’s… tenslotte moeten die ook betaald worden door u als belastingbetaler.
    Wij vinden dat het aanbesteden op een goede manier kan en dat cliënt en medewerker er beter van kunnen worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat vind ik het erg dat er eerst zo veel leed moet gebeuren door ontslagen en mensen die hun vaste hulp kwijt zijn voordat men in Den Haag ziet dat het hele gebeuren met de aanbesteding niet bevorderlijk was voor alle betrokken partijen. Wij met z’n allen betalen het gelag.Ik heb steeds minder vertrouwen in de mensen die dit land besturen. Zij worden voor mij steeds ongeloofwaardiger en mijn mening dat zij niet weten wat er in “het echte leven” speelt wordt door dit soort gebeurtenissen alleen maar versterkt.

  4. reactie op D.Zijlstra.Denk je ook niet dat er veel wmo gelden in hele ander potjes terecht dan waar het eigenlijk voor bestemd is.
    ik vindt dat gemeente tot de laaste euro toe wmo gelden moet verantwoorden,dan zal het plaatje denk ik toch iets anders uit komen.
    ps wat verdien jij per netto uurloon denkt toch wel meer als 6 t/m 9 euro per uur.
    groet jetje

  5. Waarom wordt er zo moeilijk gedaan over de prijs van de Huishoudelijke Hulp, terwijl het geaccepteerd is dat een installateur €40 voorrijkosten en €50 uurloon factureert. Dan komt het gerbruikte materiaal er nog bovenop.
    Gemeenten zeggen naar hun burgers dat de sociale functie belangrijk is, maar naar de branche wordt geroepen dat het werk ook gedaan kan worden door schoonmaak-bedrijven. Alsof de burger daar op zit te wachten. Hoeveel gemeentebesturen zijn tevreden over de kwaliteit van het werk van schoonmaakbedrijven bij openbare instellingen? Maar vinden het wel acceptabel voor hun senioren burgers?

  6. Het is op zich niet raar dat de gemeente goed op de prijs let. Ik werk voor 8 gemeenten en daar gaat 10 miljoen per jaar op aan thuiszorg. Dat is voor een aantal van die gemeenten meer dan het rijk daarvoor beschikbaar stelt. Niet voor alle gemeenten trouwens. Met minder marktwerking ben ik het helemaal eens. Dat systeem past gewoon niet op dit ‘product’. Het rijk zal zich wel goed de financiele effecten van een nieuwe verandering moeten realiseren en daar middelen voor beschikbaar moeten stellen. Gemeenten kunnen het nl, zeker op wat langere termijn, simpelweg niet dragen.
    Douwe

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.