Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Tweede Kamer botst met Rutte over pgb-bezuinigingen

Premier Mark Rutte en de linkse oppositiepartijen zijn donderdag in een debat over de bezuinigingsplannen van het kabinet geen centimeter dichterbij elkaar gekomen. De oppositie verweet hem de sociale zekerheid te slopen en onverschilligheid voor het lot van de zwakkeren in de samenleving.
Tweede Kamer botst met Rutte over pgb-bezuinigingen

De discussie over de bezuinigingen op het persoongebonden budget liep hoog op, omdat de premier tijdens verkiezingstijd vorig jaar had gezworen dat mensen met een pgb niet aangepakt zouden worden. Aanleiding voor het debat in de Tweede Kamer was de vrees van de oppositie voor de opeenstapeling van maatregelen, zoals het snijden in het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorg en bezuinigingen in de sociale werkvoorziening.

Onvermijdelijk
Rutte betoogde dat ingrijpen onvermijdelijk is, bijvoorbeeld in het budget waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen. De kosten daarvan stijgen jaarlijks met 23 procent en als dat doorgaat, wordt een ‘onaanvaardbaar beroep gedaan op de solidariteit tussen mensen’.

Overeind
Volgens Rutte wordt er niet bezuinigd op het pgb, maar gaat het kabinet terug naar het uitgavenniveau van 2010 (2,2 miljard euro). ‘Zodat we het overeind houden voor wie het essentieel is. Maar we gaan niet door met regelingen die per jaar met een kwart in kosten toenemen.’ De totale kosten in de zorg lopen de komende tijd op van 60 naar 74 miljard euro.

Beschaving
De oppositie verweet Rutte dat hij vorig jaar in zijn rol als VVD-leider het persoonsgebonden budget nog kwalificeerde als een vorm van beschaving, maar nu de regeling te gronde richt. Rutte benadrukte donderdagavond dat het persoonsgebonden budget niet wordt afgeschaft. En dat er ook voor de meest kwetsbare mensen zorg overeind blijft. ‘Natuurlijk zijn er voorzieningen in een beschaafd land.’ Mogelijkheden zijn volgens hem zorg via de gemeente of via zorginstellingen.

Onverschillig
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen betitelde de opstelling van Rutte als onverschillig en ongeïnteresseerd in het lot van mensen. SP-leider Emile Roemer zei dat Rutte de sociale zekerheid ‘met een grote botte bijl’ sloopt. ‘De premier lijkt niet te beseffen hoe diep dit ingrijpt in het leven van mensen. Hij zal wel weer zeggen dat het meevalt; of erger, dat hij deze mensen aanpakt, juist voor hun eigen bestwil’, zei Roemer.

Harde werkelijkheid
De SP-leider botste ook met PVV-Kamerlid Léon de Jong. Die verweet Roemer ‘schandalige bangmakerij’ over ontslagen in de sociale werkvoorziening. Roemer zei dat De Jong geen idee heeft van de harde werkelijkheid. Het aantal plekken in de sociale werkplaatsen gaat volgens Roemer van 90.000 naar 30.000.

Extra secuur
PVV en ook de VVD noemden de pgb-maatregel pijnlijk, maar onvermijdelijk. Het CDA kondigde aan er op te blijven letten dat patiënten zo veel mogelijk zelf de regie kunnen houden over de zorg die ze nodig hebben. Rutte zegde in het debat toe dat het kabinet in de aanloop naar Prinsjesdag ‘extra secuur’ zal kijken naar de koopkracht van mensen die geraakt worden door de maatregelen.

 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP foto: ANP Robert Vos

3 REACTIES

 1. Wij Nederlanders zijn makke schaapjes geworden die zich alles laten zeggen en alles als gewoon beschouwen. Het kabinet bezuinigd op de zwakken in de samenleving en heeft niet de ballen om de rijken de last te laten dragen. En waarom zouden ze? Zij behoren ook tot de mensen die boven gemiddeld verdienen. Voor deze mensen is bezuinigen : och ja dan maar minder extra’s in mijn nieuwe auto. Voor minderbedeelden betekenen bezuinegingen: iedere week puzzelen om alle lasten te betalen voor basisbehoeften om te leven. Waarom laten wij armen ons dit aandoen? Waarom komt niemand voor ons op? Rutte is niet sociaal maar bezuinigd asociaal! Laten we ons verrenigen en dit asociaal beleid ten einde brengen

 2. Lees alle reacties
 3. dit is rond uit schandalig wij moeten dit niet pikken maar massaal in actie komen met z`n allen??
  ik hoop dat rutte zijn moeder ook hulpbehoeftig wordt!! mijn moeder is door deze problemen in een verpleegtehuis belandt onder verschrikkelijke omstandigheden en een beroerde zorgverlening. gaanwijzo anno 2011 met onze ouderen om!!
  geen pgb geen urenuitbreiding???? uod en kapot gewerkt dan maar dumpen want er zijn er te veel??!!!

 4. TE VERSNIPPERD EN IEDER ZIT TE PREDIKEN VOOR ZIJN EIGEN PAROCHY.
  de gevolgen,van het bedienen en uitvoeren van fasjo beleid.degene die dat weigeren leggen hen post neer.
  beter is…burgelijkeongehoorzaamheid;
  TOCH van de slappe hap oppositie regering en verantwoordelijken; moeten we het niet hebben.
  en de rest is te versnipperd en krijsen alleen voor hen eigen hachje..
  dat blijkt wel op dezze side; van
  zorg en welzijn..
  uw markt ons een rot zorg
  uw economie?
  sorry ik weiger!
  die te be dienen en werk uitsluitend gratis voor uw bejaarden ouders kinderen
  zwervers assielzoekers geen centy meer,voor deze destructie; en het najagen van geld status carriere, luxe profilering en cetera over lijken
  wan beleid plus onze mentaliteit; plus valse beeldwvroming propaganda;en het na schanderen daarvan
  mensen u doet maar

  ík stel voor een estafette actie op de dam voor ieder die niet zonder drion pil kan; een khan benzine; en dan allen tegelijk; eigen zelfbeschikking leven en heft in eigen hand;wij bezuinigen de 18 miljard voor U in 1 klap!
  kost maar 1 kahn bezine; vrijhwillig.. deelname..
  geen slachtoffers; ook niet onzichtbaar gemarteld verkacht verwaarkloosd en mishandeld in onze verpleeghuizen, creches, en anderen instituten
  mens onwaardig.
  en hebben we iets met dodenherdenking te herdenken’de aassielzoeker op de dam;
  in navlgiong van vreedzaam stil verzet alah ghandi..goedkoop en bespaart u;
  miljarden onzin verkopen;
  natuurlijk nu zijn het weer de luie grieken die de schuld zijn
  i.p.v een bonus; 3 weken full pensioen vakantie…
  in griekenland; moet je eens kijken wat een gezonde economie daarvan opkikkert!
  in een win win win situatie
  p[olariseren mensen tegen elkaar uitspelen
  allen informatie ; u krijgt en nablaat; is voor 99,9 procent wrong
  includo …allen cijfers.
  de mentaliteit van ons versnipperde xenofobe; narcistische land; is zorgwekkend!
  meer dan welk beleid en regering dan ook!
  Ik ken geen volk wat zo lijdzaam zijn fuhrers bediend…met open ogen; dit mogelijk maakt
  en al gewent is als norm; jhoe wij met onze ouderen en gehandicapten pas 13 jaar toenemend omgaan;
  de duizenden Brandoms; jong oud slim dom
  het doet er niet toe
  is onze NORM
  Holland schaamt u zich allang!
  er is namelijk geen land in de3 wereld; het volk zelf zo respectloos met zijn ouderen omgaat!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.