Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Troonredes over het mishandelde kind

Het online tijdschrift Kindermishandeling heeft vier betrokken organisaties en personen het woord gegeven om hun eigen troonrede te houden over de positie van het mishandelde kind. Aan het woord komen Erik Gerritsen, directeur van Bureau Jeugdzorg Amsterdam, Hameeda Lakho van de Stichting Geheim geweld, een oud-slachtoffer van kindermishandeling en het Kinderrechtencollectief.
Troonredes over het mishandelde kind

‘Wij moeten de ongemakkelijke waarheden in de jeugdzorg onder ogen zien’ schrijft Gerritsen. ‘We moeten durven handelen. In de kern komt het aan op het realiseren van excellente jeugdbescherming.’ Gerritsen pleit voor het indienen van een wetsvoorstel dat ondertoezichtstelling van ouders mogelijk maakt. Volgens hem wordt jeugdzorgproblematiek in 75% van de gevallen veroorzaakt door problematiek van de ouders.

Informatie jeugdbeschermers
Gerristen wil dat het tijdelijk huisverbod vanaf heden intensiever wordt ingezet bij kindermishandeling. Niet het kind uit huis maar de dader uit huis. Ook maakt hij zich hard voor de informatiepositie van de jeugdbeschermers. Zij moeten toegang krijgen tot alle informatiesystemen van andere overheidsinstellingen vindt hij.

Behandelprogramma
‘Op dit moment blinkt de aanpak van kindermishandeling nog niet uit in effectiviteit’ schrijft Hameeda Lakho van Stichting Geheim geweld. ‘Wat Nederland tot nu toe geboden heeft in de aanpak van kindermishandeling zijn vaak pijnlijke behandeltrajecten met zeer wisselend succes. Alle reden dus om juist voor deze groep slachtoffers een effectief behandelprogramma te ontwikkelen.’

Taboe doorbreken
Vicotoria Heart, zelf slachtoffer van kindermishandeling geweest, roept de politiek op om de taboe rondom kindermishandeling te doorbreken. ‘Als ik erop terug kijk, wil ik schreeuwen tegen de mensen die het wel zagen maar niets deden! Deze mensen waren onder anderen: onze buren, omstanders op straat, mijn huisarts, onze dominees, mijn leerkrachten, ouders van vriendinnen, familie en vrienden van mijn ouders. Zij hadden de politie kunnen inschakelen. Want ik had niets liever gewild dan uit huis geplaatst worden.’

Minister van Jeugd
Het Kinderrechtencollectief legt uit waarom een troonrede over één groep zo hard nodig is. Zij pleiten voor de invoering van een minister van Jeugd die verantwoordelijk is voor het jeugdbeleid en een eigen begroting heeft. Zij leggen ook de nadruk op kennis bij beroepskrachten die met kinderen werken. Er moet meer aandacht komen voor kindermishandeling in de opleidingen. Professionals moeten toegerust zijn om met ieder kind, ongeacht de leeftijd en ontwikkelingsniveau, te communiceren, de mening van het kind te begrijpen en daarmee serieus om te gaan. Desnoods moeten zij hierin worden bijgeschoold.

Bekijk hier de troonredes >>

Bron: ANP Photo, Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Gerritsen is zéér omstreden omdat hij en zijn organisatie nou juist géén kindermishandeling actief bestrijden. Ze strijken vooral het geld op dat daarvoor bedoeld is. Zo laat Gerritsen wachtlijsten oplopen en klaagt steen en been over hoe erg dat is voor mishandelde kinderen. Maar als hij dan geld krijgt, gaat dat helemaal niet naar die kinderen blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse rekenkamer.
    Daarom wordt Gerritsen gecorrumpeerd genoemd, het gaat hem om geld macht en status voor zichzelf en zijn organisatie. Ook onderdrukt hij met harde hand klachten.
    Voor meer informatie over Erik Gerritsen, zie jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl en zoek op de site op Gerritsen.. Dank komen er tientallen verhalen over de praktijken van Erik Gerritsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.