Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Topinkomens vanaf 2015 omlaag

Nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag gaan in de (semi)publieke sector, waaronder dus ook zorginstellingen, mogen niet meer dan een minister (178.000 euro bruto) gaan verdienen. Nu is het toegestane maximum nog 130 procent van dat loon. Voor zittende bestuurders met een inkomen boven de nieuwe norm, komt een overgangsregeling.
Topinkomens vanaf 2015 omlaag
Foto: ANP

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie steunt het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de verlaging van de topinkomens, bleek donderdag bij het afrondende debat. De Eerste Kamer moet de komende maanden ook nog instemmen om de regeling op tijd te laten ingaan. De steunende partijen vormen ook een ruime meerderheid in de senaat.

Zorgvuldig

CDA, D66 en de SGP steunen het voorstel niet. Ze zijn in beginsel wel voor een verlaging, maar ze vinden dat het voorstel te snel wordt doorgevoerd en niet zorgvuldig is. Zo zijn onder meer de effecten ervan op de andere salarissen in de organisaties niet duidelijk. Nog maar 2 jaar geleden waren de topinkomens al verlaagd naar het huidige niveau van 130 procent van het ministersloon. Wat Plasterk betreft gaat het maximale inkomen niet nog verder omlaag, zei hij donderdag.

De Abvakabo FNV komt ieder jaar met een overzicht van topinkomens in de zorg. De vakbond zegt dat de vijftig zorgbestuurders met een topinkomen in 2013 19 procent meer verdienden dan in 2012. Bekijk hier de ranglijst >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.