Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Top Meavita handelde riskant en onbegrijpelijk’

Thuiszorgconcern Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid. Vakbond Abvakabo FNV ziet dit bevestigd in een conceptrapport over het faillissement van Meavita dat het tv-programma Nieuwsuur vrijdag naar buiten bracht. ‘We verwachten dat de rechter ook deze conclusie trekt’, laat vakbondsvoorzitter Corrie van Brenk weten.
‘Top Meavita handelde riskant en onbegrijpelijk’
Foto: ANP-Photo/Valerie Kuypers

Meavita, ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen, ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Abvakabo sprak toen al van wanbeleid en stapte naar de Amsterdamse Ondernemingskamer. Er werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 cliënten bij aangesloten.

Onderzoek

De Ondernemingskamer liet een onderzoek uitvoeren. Nieuwsuur legde de hand op een concept ervan. Een conclusie is dat de top van Meavita riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk heeft gehandeld. De fusie zou uiteindelijk niets hebben opgeleverd. De FNV-bond wil dat de toenmalige bestuurders en toezichthouders alsnog hun verantwoordelijkheid nemen. Volgens de bond staken bestuurders enorm veel tijd en miljoenen euro’s in ‘absurde projecten’.

Genoegdoening
Abvakabo wil met het onderzoek vooral genoegdoening en waarheidsvinding voor zijn gedupeerde leden. Twee onderzoekers zijn nagegaan wat er vanaf 2006 bij Meavita is gebeurd. Eerder onderzoek van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) bracht aan het licht dat de administratie van Meavita niet op orde was.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur van 1 maart.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.