Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename concurrentiebewustzijn in de thuiszorg

De thuiszorgmarkt wordt niet langer intensief gecontroleerd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. ‘De instellingen doen er steeds meer aan om misstappen in de toekomst te voorkomen’, aldus Henk Don, waarnemend bestuursvoorzitter. Brancheorganisatie ActiZ wil geen boetes, maar begeleiding van de NMa als het gaat om ketenafspraken.
Toename concurrentiebewustzijn in de thuiszorg

‘Wij zien een positieve trend waarbij steeds meer thuiszorgondernemingen zich bewust zijn van concurrentie en de regels die daarbij gelden’, aldus de waarnemend bestuursvoorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, NMa. De NMa concludeert dit uit gesprekken met raden van toezicht van thuiszorginstellingen. Brancheorganisatie ActiZ is verheugd, maar wil dat de NMa meer ‘begeleiding’ (guidance) vooraf geeft, vooral als het gaat om ketenafspraken tussen instellingen.

Prioriteit
De thuiszorgsector is als prioriteit in de NMa Agenda 2010-2011 opgenomen. Naar aanleiding van de positieve ontwikkelingen, waarbij de thuiszorgondernemingen laten zien dat zij belang hechten aan eerlijke concurrentie, heeft de NMa besloten de thuiszorg niet langer als prioriteit voor controle van concurrentieregels te beschouwen.

Grens
De balans tussen samenwerken en concurreren blijft in de VVT-sector een lastige, waarschuwt brancheorganisatie ActiZ. Volgens de mededingingsregels mag samenwerken niet als de concurrentie in het geding komt. Maar waar die grens ligt, is volgens ActiZ niet altijd duidelijk.

Boete
‘Compliance zonder guidance gaat niet lukken,’ stelt directeur Aad Koster van ActiZ. ‘Zorgorganisaties gaan niet experimenteren met samenwerkingsverbanden als er een miljoenenboete boven hun hoofd hangt.’ Dat betekent volgens ActiZ dat de NMa meer en gerichter dan zij nu doet, vooraf uitspraken moet doen over ketensamenwerking. Juist omdat op samenwerkingsgebied nog zoveel onduidelijk is, betreurt ActiZ nieuwe boetebesluiten van de NMa.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: NMa, ActiZ / foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.