Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips voor multiculturele thuiszorg

De cultuurverschillen zijn niet de belangrijkste belemmering voor allochtone ouderen om professionele zorg te vragen. ‘Communicatie is waar alles om draait’, zegt Fatima Malki,mede-oprichter Avicen Thuiszorg Amsterdam en betrokken professional in het Zorg + Welzijn magazine van december.
Tips voor multiculturele thuiszorg
Foto: Claudia Kamergorodski

‘Communicatie is de basis’, houdt Malki medewerkers van Avicen Thuiszorg Amsterdam dagelijks voor. Malki schakelt in haar werk onafgebroken tussen culturen en talen. Avicen heeft een volledig multicultureel cliëntenbestand. Van de ongeveer driehonderd cliënten die de Amsterdamse vestiging telt, is ongeveer de helft Nederlands en heeft de andere helft oorspronkelijk een andere nationaliteit. Ook de medewerkers zijn multicultureel.

Het gaat er niet alleen om of de zorgverlener en patiënt elkaar verstaan, maar ook hoe de patiënt zich behandeld voelt, maakt of de zorg “aankomt” of niet’, vindt  Malki. Haar tips:

  • Gedraag je als thuiszorgmedewerker als gast. Het is niet vanzelfsprekend dat mensen je binnenlaten, ook niet als er een indicatie is. Vraag je cliënt altijd om toestemming: ‘Is het goed dat ik binnenkom?’
  • Verdiep je in de cultuur van je cliënt. Lees erover, maar stel vooral ook vragen. Realiseer je dat rituelen en gewoontes per subcultuur en persoon verschillen.
  • Kun je niet met je cliënt communiceren, vraag dan de volwassen kinderen naar zijn gewoontes, voorkeuren en wat hij wil dat je doet.
  • Stel jezelf in elk gesprek de vraag waarom iemand zegt wat hij zegt, voordat je reageert.
  • Bij islamitische cliënten is het niet handig om vrijdag vlak voor het middaggebed af te spreken, tenzij zij aangeven dat dat hen niets uitmaakt.
  • Als iemand naar de kerk gaat, kom dan op een tijdstip dat de cliënt zich niet te veel hoeft te haasten.
  • Wanneer je met cliënten in de palliatieve fase spreekt over het sterven, hou dan rekening  opvattingen en gebruiken rond sterven in zijn cultuur en religie.

Lees het hele interview met Fatima Malki in het decembernummer van Zorg + Welzijn magazine >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.