Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips voor in de palliatieve zorg

Sommige collega’s vinden haar maar een harde tante. Voor Saskia Teunissen, directeur van een hospice, onderzoeker en oncologieverpleegkundige, is alleen ‘tender care’ bieden in de laatste levensfase namelijk niet genoeg. ‘Zorgverleners moeten ook in staat zijn om een analyse te maken van wat ze horen, zien en ruiken.’
Tips voor in de palliatieve zorg
Foto: Claudia Kamergorodski

Hoe je het beste je werk kunt doen, hoor je vaak van deskundigen, trainers, beleidsmakers of misschien zelfs wetenschappers. Maar leren wat echt werkt, doe je pas echt door te doen en door collega’s te spreken. Lees hier de tips van Saskia:

Ondersteun als zorgverlener in de palliatieve zorg altijd de rol van de naasten in plaats van deze over te nemen

Heb oog voor de familieleden van een patiënt. Wees ervan bewust wat het voor een kind betekent om een zieke vader te hebben.

Richt de zorg in op het optimaal bestrijden van symptoomlijden (lichamelijk, psychisch, sociaal, spiritueel) zodat iemand toe komt aan wat er werkelijk voor hem toe doet in de laatste levensfase. 
De veronderstelling is dat het er op het einde van iemands leven niet om gaat wat iemand heeft maar om wie iemand is. Nabijheid en warme zorg worden het belangrijkste gevonden. Maar stel dat iemand altijd misselijk is en buikpijn heeft. Hoe kan iemand dan genieten van een massage, lekkere hapjes of muziek luisteren? Degene heeft daar dan helemaal geen ruimte voor. Dat kan pas als de lichamelijke oorzaak van de klachten wordt behandeld. 
Zet nieuwsgierigheid over hoe je iets specifieks in de zorg kan verbeteren om in een onderzoeksvraag.

 

De speciale compassie en aandacht voor mensen die niet meer beter worden, kwam al vroeg op een onaangename manier op het pad van Teunissen. Lees hier het interview met Saskia >>

Lees hier meer tips van jouw collega’s >>

Weet jij ook goede tips voor het werken met multiprobleemgezinnen? Reageer dan onderaan dit artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.