Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips om met hoarders om te gaan

José van Beers, voorheen sociaal verpleegkundige bij GGD woningvervuiling, raakte geïntrigeerd door mensen die er maar niet toe te bewegen zijn hun overvolle huis op te ruimen. Ze verdiepte zich erin en wist hoarding in Nederland beter op de kaart te zetten.
Tips om met hoarders om te gaan
Foto: Claudia Kamergorodski

Lees hier het interview met José van Beers >>

Ga niet in discussie over het nut

Behandel een hoarder als ware hij de eigenaar van het Stedelijk Museum. Ga niet in discussie over het nut van de spullen en spreek geen oordeel uit over wat als waardevol gezien moet worden.

Hou het klein

Wil een verzamelaar hulp bij opruimen? Begin dan op een plek waar de verzamelaar graag meer ruimte wil. Laat hem/haar er een voorstelling van maken en de voordelen benoemen. Houd het klein. Maak bijvoorbeeld samen het aanrecht vrij van spullen. Deel de spullen op in dingen die weg mogen, waar twijfel over is en die moeten blijven. Geef spullen die blijven een eigen, vaste plaats.

Werk samen

Zoek samenwerking met andere professionals. Zijn er kinderen in het spel ? Betrek het AMK.

Het boek Problematische Verzamelaars, onder redactie van José van Beers en Kees Hoogduin, kost € 24,95 en is te bestellen via www.uitgeverijboom.nl

Lees hier meer tips van jouw collega’s >>

Weet jij ook goede tips voor het werken met jongeren met een verstandelijke beperking? Reageer dan onderaan dit artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.