Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien jaar Zorg + Welzijn

Tien jaar geleden, januari 1995, werd Het Welzijnsweekblad omgedoopt tot Zorg + Welzijn. De sector was flink in ontwikkeling; het welzijnswerk en de zorgverlening groeiden steeds meer naar elkaar toe. Zo gingen jeugdzorg en jeugdhulpverlening gingen samen in de nieuwe Bureaus Jeugdzorg. De Nationale Raad voor de Volksgezondheid werd omgedoopt in de Raad voor Volksgezondheid en Zorg en ging de regering ook adviseren over maatschappelijke dienstverlening en welzijn.

In de ouderenzorg moesten alle vormen van hulpverlening meer samenhang krijgen en de schotten tussen voorzieningen op het gebied van wonen, zorg en welzijn verdwijnen, getuige een rapport van de toenmalige commissie-Welschen in 1995.

Iedereen was ervan overtuigd: de muur tussen welzijnsvoorzieningen en zorgvoorzieningen moest snel worden afgebroken. De snel toenemende verwevenheid tussen de sectoren zorg en welzijn leidde ertoe dat de redactie van Het Welzijnsweekblad besloot niet langer een tijdschrift uitsluitend gericht op het welzijnswerk te maken, maar gericht op welzijn en de maatschappelijke, AWBZ-gefinancierde, zorg. Dat was tien jaar geleden. In hoeverre is er nu daadwerkelijk sprake van een sector zorg en welzijn? Is de WMO het sluitstuk van deze ontwikkeling? Zijn de Bureaus Jeugdzorg geworden wat de sector tien jaar geleden voor ogen stond? Hoort de marktwerking in de thuiszorg definitief tot het verleden over is er kans op een doorstart? Hoe is het de Utrechtse Tussenbus vergaan, die exact tien jaar geleden startte? In dit jubileumnummer ter gelegenheid van het tienjarig bestaan belicht de redactie enkele belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar. Tevens laten enkele gastschrijvers hun licht schijnen op tien jaar zorg en welzijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.