Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgwerkers in actie tegen ‘afbraak thuiszorg’

Honderden thuiszorgmedewerkers, ouderen en gehandicapten hebben woensdag met de SP een aantal gemeentehuizen 'bezet'. Daarmee protesteerden ze tegen 'de afbraak van de thuiszorg' als gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Thuiszorgwerkers in actie tegen 'afbraak thuiszorg'

De acties van de SP werden gehouden in elf steden, waaronder Leiden, Den Haag, Zoetermeer en Enschede. Volgens SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant, die bij de actie in Leiden was, waren de acties ‘geslaagd’. (Foto: Manifestatie tegen marktwerking: ‘Niemand let op de kwaliteit van de zorg’, Den Haag, april 2007)

Duizenden handtekeningen
Tijdens de acties werden aan de verantwoordelijke wethouders symbolisch de 85.000 handtekeningen overhandigd die zijn gezet onder de petitie ‘Ja tegen goede thuiszorg en Nee tegen duizenden ontslagen’.

Juiste adres
Kant overhandigde de petitie woensdagmiddag aan staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid). De bewindsvrouw stelde woensdag in de Tweede Kamer dat de SP met de actie aan het juiste adres is omdat het de gemeenten zijn die de thuiszorg op een verantwoorde manier voor hun inwoners moeten inkopen. Daarbij moeten ze niet voor een dubbeltje op de eerste rang gaan zitten. Door te lage prijzen voelen de instellingen die thuiszorg leveren, zich gedwongen goedkopere alfahulpen op hun cliënten af te sturen.

Wetswijziging
Met een wetswijziging gaat Bussemaker hier een stokje voor steken, maar verder zijn de gemeenten aan zet om te zorgen dat hun inwoners goede zorg krijgen. Gemeenten hebben een ‘fors probleem’ als zij niet aan deze verplichting kunnen voldoen, stelde Bussemaker.

Meer lichte zorg
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bestaat er grote onrust in de thuiszorg. Gemeenten gaan sinds vorig jaar over de huishoudelijke zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten. De thuiszorginstellingen leveren meer dan voorheen lichte huishoudelijke zorg aan cliënten. Op basis van het verleden hadden de instellingen duurder personeel ingehuurd voor zwaardere hulp in de huishouding. Daardoor is een aantal instellingen in financiële problemen geraakt en waren ze gedwongen de goedkope alfahulpen in te zetten. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.