Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgmedewerksters demonstreren voor baan

Ruim tweehonderd medewerksters van thuiszorgorganisatie Aveant uit Utrecht hebben donderdag op het plein voor de rechtbank in Utrecht gedemonstreerd voor het behoud van hun baan en hun salaris. De gemeente schreef dit jaar een nieuwe aanbesteding uit en de inschrijving van de thuiszorgorganisatie werd ongeldig verklaard.
Thuiszorgmedewerksters demonstreren voor baan

Aveant heeft in de gemeente Utrecht 1600 personeelsleden aan het werk die 85 procent van de thuiszorg in Utrecht voor hun rekening nemen. Het gevolg van de ongeldig verklaarde aanbesteding is dat Aveant de komende jaren geen huishoudelijke hulp meer mag verlenen in de thuiszorg van Utrecht. 1200 medewerkers en 3000 cliënten dreigen daardoor met ingang van januari 2010 hun baan of hulp kwijt te raken. De medewerksters lieten zwarte ballonnen op en droegen de thuiszorg ten grave. SP-Kamerlid Renske Leijten hield een toespraak.   

Fout
Aveant spande na de beslissing van de gemeente een kort geding aan. Volgens de advocaat heeft de gemeente een volstrekt onwerkbaar digitaal formulier rondgestuurd waardoor Aveant ongewild de fout is ingegaan. Het benadrukte dat het onwenselijk is dat het bedrijf niet meer meedoet, want veel van haar werknemers hebben een persoonlijke band opgebouwd met hun klanten.

Buiten de boot
De gemeente stelt echter dat uit de dagvaarding blijkt dat Aveant niet aan de eisen van de gemeente wil voldoen. De gemeente moet zich aan regels houden en daardoor valt de organisatie buiten de boot. De gemeente Utrecht gaf ook aan dat zij haar best zal doen voor de werkneemsters. De gemeente garandeerde daarnaast dat de thuiszorg in Utrecht geen enkel gevaar loopt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto:ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.