Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Thuiszorginstellingen en corporaties te veel op zichzelf gericht’

Meavita pakte het niet goed aan, Buurtzorg Nederland wel. Het verschil zit in de mate waarin zij uitgaan van hun maatschappelijke doelstelling. Organisaties als thuiszorginstellingen en woningcorporaties gedragen zich steeds meer als 'maatschappelijke onderneming'. Maar hun werkwijze past daar nog niet altijd bij.
'Thuiszorginstellingen en corporaties te veel op zichzelf gericht'

Dat concludeert bedrijfseconome Ferna Botter, die vrijdag aan de Universiteit van Tilburg promoveert. Ze deed onderzoek naar de effectiviteit van maatschappelijk ondernemen. Botter onderzocht de wijze waarop private non-profitorganisaties maatschappelijk ondernemen.

Wensen
Een voorbeeld van een organisatie die effectief ‘contextgedreven’ organiseert, is Buurtzorg Nederland. Daar werken medewerkers in kleine teams, hebben ze eigen handelingsruimte en zijn ze verbonden met de wensen en de context van hun klanten.

Meavita
Maar er zijn ook maatschappelijke ondernemingen die zeggen dat ze zich verbinden met hun klanten en omgeving, terwijl ze aan de binnenkant nog steeds zelf bepalen wat zij belangrijk vinden. Dat leidde bij zorginstelling Meavita (Den Haag) en woningcorporatie Servatius (Maastricht) tot grote ambities als het TV-Foon project, de vorming van concern Meavita Nederland en de bouw van de Universitaire Campus Maastricht. En die projecten resulteerden weer in ernstige financiële problemen. Naast deze twee maatschappelijke ondernemingen onderzocht Botter ook de MeanderGroep Zuid-Limburg en woningcorporatie Eigen Haard te Amsterdam.

Context
Wezenskenmerk van maatschappelijk ondernemen is de gerichtheid op een extern, maatschappelijk doel. Botter concludeert dat bijvoorbeeld thuiszorginstellingen en woningcorporaties vaak nog te weinig aandacht geven aan sturing gedreven vanuit de (maatschappelijke) context.

Diagnose
Het proefschrift van Botter biedt maatschappelijke ondernemingen handvatten om een diagnose van de eigen organisatie te stellen. Zo nodig kunnen ze die nodig fundamenteel veranderen om een effectieve maatschappelijke onderneming te worden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Universiteit van Tilburg/foto: Erik van der Burgt

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.