Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgbemiddelaar: 300 zzp’ers in vaste dienst

Thuiszorgbedrijf de Zorgzaak uit Hoogeveen neemt zo'n driehonderd zelfstandige zorgmedewerkers, oftewel zzp'ers, in vaste dienst. Het bemiddelingsbureau ziet zich hiertoe gedwongen na een gewonnen rechtszaak door brancheorganisatie Actiz.
Thuiszorgbemiddelaar: 300 zzp'ers in vaste dienst

Volgens directeur Ruud Slot van de Zorgzaak is deze stap een gevolg van ‘bureaucratische regeldrift’. Het is volgens Slot niet in het belang van patiënten en thuiszorgmedewerkers. ‘We worden in een keurslijf gedwongen. Veel verpleegkundigen en verzorgenden willen juist graag als zelfstandig ondernemer werken omdat ze dan meer tijd voor de cliënt hebben en minder opgejaagd worden door de organisatie. Als organisaties mensen in vaste dienst hebben, wordt het geld belangrijker dan het belang van de cliënt.’

Kort geding
Het bemiddelingsbureau neemt de zzp’ers in vaste dienst als gevolg van het gewonnen kort geding dat brancheorganisatie ActiZ aanspande tegen het ministerie van VWS. Het ministerie sloot een convenant met over de positie van bemiddelingsbureau’s en zzp’ers om belastingproblemen te omzeilen. ActiZ stelde dat de convenant een ongelijk speelveld zou ontstaan tussen bemiddelingsbureaus en reguliere thuiszorgorganisaties. Bemiddelingsbureaus zouden aan minder eisen hoeven te voldoen dan thuiszorgorganisaties en daardoor minder kosten hebben. Dat zou voor oneerlijke concurrentie zorgen.

In dienst
De Zorgzaak werkt met zo’n achthonderd zzp’ers, die verpleging, verzorging of huishoudelijke verzorging leveren aan enkele duizenden cliënten in Drenthe en omgeving. Veel van die zzp’ers zijn verpleegkundigen en verzorgenden die voorheen in dienst waren van grote thuiszorgbedrijven zoals Icare.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Dagblad van het Noorden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.