Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg Rotterdam en Laurens willen fuseren

Thuiszorg Rotterdam en Laurens hebben bekend gemaakt te willen fuseren. Zij hebben hun plan voorgelegd aan hun cliëntenraad en ondernemingsraad. Ook moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nog beoordelen wat het gevolg is van deze fusie voor de keuzevrijheid van klanten. Er vallen geen ontslagen bij de fusie, aldus de voorzitter van de Raad van Bestuur.
'Kleinschalige thuiszorgteams met een wijkverpleegkundige gaan buurtgericht aan de slag.'
'Kleinschalige thuiszorgteams met een wijkverpleegkundige gaan buurtgericht aan de slag.'

Wanneer de ACM groen licht geeft, zal per 1 juli 2013 Thuiszorg Rotterdam onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van Laurens vallen. De organisatie gaat dan de zorg dragen voor ongeveer 8000 cliënten in de thuiszorg en heeft zo’n 3000 woonplekken beschikbaar voor verpleeghuiszorg. Daarnaast zijn er zo’n 350 revalidatieplekken waar jaarlijks 1500 cliënten gebruik van maken, zegt Ids Thepass, voorzitter van de Raad van Bestuur van Laurens.

Vermogen

De organisaties laten weten dat ze sinds enkele weken gesprekken voeren. Thuiszorg Rotterdam heeft volgens Thepass enkele tegenslagen gehad en is nu weer in de zwarte cijfers. Er is echter onvoldoende vermogen om te investeren in de toekomst en de aankomende veranderingen in de zorg het hoofd te bieden, zo legt de voorzitter de reden van de fusie uit. ‘Thuiszorg Rotterdam wil de cliënten en medewerkers een stabiele toekomst kunnen bieden en denkt dat in samenwerking met Laurens te kunnen doen.’

Ontslagen

Volgens Thepass komen er door de fusie geen arbeidsplaatsen te vervallen. ‘Beide organisaties waren voor de fusie al afgeslankt. Wij zien wel een aantal veranderingen aankomen: een aantal betaalde dienstverleningen zoals persoonlijke verzorging zal buiten de betaalde zorg vallen. Hoe dat wordt opgevangen, moeten we nog ontdekken. Dat er op de lange termijn arbeidsplaatsen komen te vervallen, is daardoor onvermijdelijk. Maar wij verwachten dat grotendeels door natuurlijk verloop op te kunnen vangen.’

Wijkteams

De fuserende partijen gaan zich volop richten op wijkgerichte zorg. ‘Kleinschalige thuiszorgteams met een wijkverpleegkundige gaan buurtgericht aan de slag. Deze wijkverpleegkundige zit ook in de wijkteams waar welzijn en zorg in breder verband samenwerken.’ Zo is er contact tussen alle partijen in de wijk en kan de thuiszorg snel inspringen wanneer er zorg nodig is, legt de voorzitter uit.

De voorzitter zegt dat Laurens door de fusie een groot marktaandeel zal innemen. Desondanks heeft hij er vertrouwen in dat de ACM groen licht zal geven voor de fusie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.