Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg Omring en Hoorn in overleg

Gemeente Hoorn moet zes maanden het hogere tarief voor eenvoudige zorg betalen aan thuiszorg Omring. Dat heeft de rechter bepaald. Omring overlegt met de gemeente om hoger beroep te voorkomen.
Thuiszorg Omring en Hoorn in overleg

In hoger beroep kan de uitspraak van de voorzieningenrechter weer ongedaan gemaakt worden.

Thuiszorg Omring zou in dat geval het nu te berekenen hogere uurtarief weer terug moeten betalen aan de gemeente. Dat wil de thuiszorgorganisatie voorkomen door een compromis te sluiten met de gemeente Hoorn.

Extra uren
De rechter heeft donderdag geoordeeld dat de gemeente Hoorn zes maanden lang het hogere uurtarief moet betalen voor alle uren die thuiszorg Omring extra maakt, maar voor een laag tarief. De thuiszorgorganisatie levert echter veel meer goedkope thuiszorg (HV 1) dan contractueel was afgesproken en lijdt daar flink verlies op.

Dwingen
Omring had de gemeente voor de rechter gedaagd omdat de gemeente 400.000 euro heeft overgehouden aan – de lage tarieven voor huishoudelijke zorg – in de Wmo-aanbesteding 2007. De thuiszorgorganisatie wilde de gemeente voor de rechter dwingen dit geld voor zorg in te zetten. Omring krijgt nu voor alle extra uren zorg het hogere tarief.

Principekwestie
De gemeente Hoorn kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Wethouder Ronald Witteveen zegt in Zorgvisie dat juristen die mogelijkheid nog onderzoeken. ‘Het is altijd onze lijn geweest in deze principekwestie in hoger beroep te gaan.’

Om tafel
Hij sluit echter niet uit dat de gemeente met Omring om tafel gaat zitten. ‘We zijn natuurlijk partners voor goede zorg in de regio,’ aldus de wethouder. Dinsdag besluit het gemeentebestuur wat het gaat doen.

40 Miljoen
Staatssecretaris Bussemaker heeft met werkgevers, werknemers en de VNG gesproken zet 40 miljoen euro in te zetten. Daarmee moeten de personele gevolgen in de thuiszorg van de invoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) opgevangen worden.

Bijdrage
Het extra geld is bestemd voor een bijdrage aan thuiszorgaanbieders voor het in loondienst nemen van alfahulpen. Ook kunnen thuiszorgaanbieders die de kosten voor de inzet van thuishulpen-A niet kunnen dekken, een beroep doen op dit geld. Verder is het bestemd voor om- her- en bijscholing van thuishulpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.