Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg kan zonder minutenregistratie

De omstreden minutenregistratie in de thuiszorg wordt aangepakt. Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft ingestemd met het verzoek van ActiZ om een alternatief uit te testen. Niet de exacte duur van de zorg in minuten, maar de inhoud en kwaliteit van zorg wordt de basis voor de verantwoording van de geleverde zorg.
Thuiszorg kan zonder minutenregistratie

Minutenregistratie levert extra bureaucratie op en zorgt voor ergernis bij de verzorgenden. Staatssecretaris Bussemaker zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat ze wil starten met een pilot met het zorgleefplan. Daarin zijn bekostiging en vaststelling van de eigen bijdrage de basis in plaats van minutenregistratie.

Belang
Overleg tussen ActiZ en belangenorganisatie Sting en de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) over de afschaffing van de minutenregistratie heeft tot dit besluit geleid. Aanleiding was de oproep van CDA-Kamerlid Jan de Vries om nog eens goed te kijken naar het belang van de minutenregistratie voor AWBZ-zorg.
 
Kwaliteit
In het overleg werd duidelijk dat alle partijen vonden dat enige vorm van registratie nodig was, maar dat minutenregistratie stuit op grote bezwaren. Het levert veel extra bureaucratie op, waardoor zorgprofessionals minder tijd kunnen besteden aan de levering van zorg. Zowel de beroepsgroepen en cliëntenorganisaties als ActiZ menen dat niet de tijd, maar de kwaliteit van zorg moet voorop komen te staan bij de verantwoording over de zorg.
 
Weeksysteem
ActiZ heeft voorgesteld om de mogelijkheid van registratie via een weeksysteem verder te verkennen. Daarbij wordt de zorg verdeeld in zorgklassen. De bekostiging en de eigen bijdrage worden dan aan de geleverde zorgklasse gekoppeld. De aanbieder legt verantwoording af aan de cliënt op basis van het overeengekomen zorgplan. In de pilot die Bussemaker zal starten wordt dit verder uitgewerkt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: Actiz/ foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.