Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Thuiszorg is bureaucratische jungle’

Cliënten van thuiszorg en hun familieleden zijn volgens het televisieprogramma EénVandaag ontevreden over de kwaliteit van de thuiszorg. Het programma ondervroeg vijfduizend mensen en presenteerde de resultaten zaterdagavond.
'Thuiszorg is bureaucratische jungle'

Een derde zegt geklaagd te hebben bij de thuiszorgorganisatie. Ze vinden de thuiszorg een ‘ondoordringbare bureaucratische jungle waar de menselijke maat ontbreekt.’ Vooral de nieuwe bedrijfjes in de thuiszorg maken er volgens de ondervraagden een ‘zooitje’ van.

Deskundigheid

De inspectie maakt zich grote zorgen over het ontbreken van deskundigheid van het personeel, zo blijkt uit het rapport. De nieuwe toetreders werken niet of nauwelijks met duidelijke zorgdossiers. De inspecteurs keken naar medicatieveiligheid, deskundigheid en verpleegkundige richtlijnen. Uit het onderzoek onder 26 van deze aanbieders blijken 25 organisaties een hoog tot zeer hoog risico te hebben. 

Roken

Cliënten zeggen te maken te hebben met ondeskundig personeel, krijgen te weinig uren zorg of de verkeerde zorg. De klachten gaan over medewerkers die roken bij hun cliënt, stelen, of verkeerde medicijnen toedienen. Bovendien zou er ook zorg worden gedeclareerd die de patiënt nooit heeft gekregen.

Tijdsdruk

EénVandaag vroeg cliënten van de thuiszorg naar hun ervaringen naar aanleiding van een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de kwaliteit van de thuiszorg. Dit leverde duizenden reacties op. Ook van mensen die in de thuiszorg werken. Zij herkennen met name de frustraties die met tijdsdruk te maken hebben.

Links: IGZ: zorgkwaliteit van ‘nieuwe’ thuiszorgorganisaties risicovol; Grote zorgen over ‘nieuwe’ toetreders op de thuiszorgmarkt

Uitzending: Onderzoek thuiszorg – kwaliteit erbarmelijk (EénVandaag) Enquêteresultaten EénVandaag

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Eén Vandaag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.