Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuishulp ontzien ‘interessant idee’

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het een interessant idee om 750 miljoen euro extra vrij te maken om zo minder ingrijpend te bezuinigen op huishoudelijke hulp voor ouderen. Dat zei Van Rijn vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Thuishulp ontzien 'interessant idee'
Foto: ANP Photo

De Amsterdamse zorgwethouder Eric van der Burg opperde het idee. Hij wil het geld voor chronische zieken en gehandicapten in hetzelfde potje doen als het geld voor de AWBZ, waar onder meer de huishoudelijke hulp en de thuiszorg uit wordt betaald. Op die manier ontstaat wat ruimte om de scherpe kantjes van de bezuinigingen af te halen.

Te vroeg
Van Rijn stelt dat het nog te vroeg is om het idee uit te gaan voeren, maar gaat er zeker goed naar kijken. ‘Ik ga alle ideeën bekijken en op een rijtje zetten en dan stuur ik in maart een brief naar de Kamer. Daarna kunnen we er uitgebreid over praten’, stelde de staatssecretaris.

Inkomenspositie

Patiëntenorganisaties zien geen heil in het plan. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) vreest dat haar leden niets meer terugzien van het Wtcg-geld als dat wordt samengevoegd met het AWBZ-budget. ‘Dit kabinet laat al een heleboel compensatieregelingen verdwijnen. Door nu met Wtcg-geld de bezuiniging op de huishoudelijke hulp te verzachten, gaan chronisch zieken en gehandicapten er nog meer op achteruit. Zo kunnen ze wel 100 tot 250 euro per maand mislopen’, aldus een woordvoerder. ‘En de inkomenspositie van chronisch zieken en gehandicapten is daarvoor te kwetsbaar.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.