Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Thuis wonen met dementie niet altijd veilig’

Zo lang mogelijk thuis wonen, is wat mensen met dementie en hun mantelzorgers graag willen, maar het is lang niet altijd veilig. Alzheimer Nederland deed een peiling onder 700 mantelzorgers en daaruit blijkt: mantelzorgers weten vaak ongelukken te voorkomen.
‘Thuis wonen met dementie niet altijd veilig’
Foto: ANP XTRA

Mantelzorgers zeggen thuis vooral te maken hebben met risico’s als: medicijnen die niet of verkeerd worden ingenomen (42%), vallen (45%), elektrische apparaten die aan blijven staan (40%). Maar ook een pan op het vuur die wordt vergeten, kaarsen die blijven branden en de deur opendoen voor vreemden, zijn veelgenoemde gevaren.

Verkeer

Bijna de helft van de bevraagde mantelzorgers zegt dat ze dagelijks (14%) tot wekelijks (34%) met onveilige situaties in huis te maken hebben. Ook buitenshuis lopen mensen met dementie gevaar, maar wel minder. Zij hebben steeds minder inzicht in het verkeer en kunnen verdwalen. Dat komt volgens 22% van de mantelzorgers elke week voor.

Hoe kun je een huis veilig maken voor een bewoner met dementie? Lees hier de tips >>

Toezicht

Uit de peiling blijkt dat mantelzorgers zich grote zorgen maken om onveilige situaties; 1 op de 3 maakt zich zelfs heel veel of dagelijks zorgen. Mantelzorgers weten vaak ongelukken te voorkomen, maar doen dat door zelf permanent toezicht te houden, zo blijkt. Opvallend genoeg maken ze geen gebruik van speciale hulpmiddelen of domotica, maar verzinnen juist zelf maatregelen zoals het verstoppen van de autosleutels.

Gemeente

Hoewel professionals, zoals casemanagers en thuiszorgmedewerkers de mantelzorger wel adviseren, speelt de gemeente in deze advisering nauwelijks een rol, zo  stelt Alzheimer Nederland. ‘Met de invoering van de nieuwe Wmo in 2015 is er een belangrijke taak voor de gemeenten; ondersteun de mantelzorgers en help hen hun netwerk in te schakelen en adviseer op tijd over extra hulpmiddelen voor thuis, door bijvoorbeeld hierover op tijd te adviseren.

Ben jij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in dementiezorg? Weet je om te gaan met emoties als agressie en depressie bij de dementerende? Heb je te maken met het spanningsveld tussen professional en mantelzorger? Hoe kun jij de kwaliteit van leven van jouw dementerende patiënt blijven garanderen? Kom naar het Dementiecongres op 11 november. Lees hier meer >>

1 REACTIE

  1. Alleen laten wonen van dementerende – hoe graag ze ook thuis willen blijven wonen – is ECHT LEVENSGEVAARLIJK!!!
    Niet alleen voor de dementerende zelf maar ook voor buren. Immers, als door een omgevallen kaars of een vergeten pan op het vuur of aan laten staan van een electrisch apparaat brand ontstaat lopen de naastgelegen huizen ook gevaar.
    Beter is een goede verzorging voor deze mensen in een verzorgingshuis met gespecialiseerd personeel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.