Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tarieven huishoudelijke hulp te laag

Gemeenten betalen gemiddeld twee tot vier euro per uur te weinig voor huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers in opdracht van het ministerie van VWS.
Tarieven huishoudelijke hulp te laag

Thuiszorgorganisaties kunnen de kosten voor huishoudelijke hulp niet dekken met de tarieven die gemeenten aanhouden in de aanbestedingen. Volgens een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) is de kostprijs van een uur huishoudelijke WMO hulp gemiddeld 21,54 euro. Daar staat een gemeentelijk tarief tegenover van 19,14 euro. Brancheorganisatie Actiz roept gemeenten op om het tarief opnieuw te bezien en waar nodig te verhogen.

Tekort
Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor het onderzoek naar de tarieven van de huishoudelijke hulp onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Conclusie is dat thuiszorginstellingen gemiddeld 2,40 euro per uur tekort komen om hun kosten voor de huishoudelijke hulp te dekken. Bij kleinere thuiszorgorganisaties loopt dit tekort zelfs op tot meer dan vier euro.

Problemen
Uit het onderzoek blijkt ook dat de thuiszorgsector haar kosten de afgelopen twee jaar met 29% heeft teruggedrongen. Volgens Actiz zijn er geen mogelijkheden meer om de kosten nog verder te verlagen. Veel thuiszorginstellingen zijn in het afgelopen jaar in financiële problemen gekomen vanwege de lage tarieven voor huishoudelijke hulp. ‘De uitkomsten tonen aan dat alleen een hoger WMO-tarief tot een gezonde thuiszorgsector zal leiden,’ aldus ActiZ.

Wijzigingen
In het rapport schrijft PwC dat de kostprijs mogelijk nog iets kan dalen. ActiZ betwijfelt dat sterk, omdat vast staat dat de kostprijs volgend jaar zal oplopen door stijgende loonkosten en de wijzigingen in de Wmo. Door die wetswijziging komen alfahulpen weer in loondienst van de thuiszorg. Uit eerder PwC-onderzoek voor ActiZ bleek dat 68% van de thuiszorgorganisaties in 2007 verlies heeft geleden vanwege de Wmo. Voor 2008 stijgt dat percentage naar 72%.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.