Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Taalachterstand beperkt toegang tot zorg

Voor de toegang tot specialistische (ziekenhuis)zorg is goede taalvaardigheid cruciaal. Immigranten hebben wat dat aangaat een achterstand. Taalonderwijs is vereist om gelijkwaardige toegang tot de zorg mogelijk te maken. Dit moet meer aandacht krijgen, zo stelt Semiha Denktas.
Taalachterstand beperkt toegang tot zorg

Denktas promoveert vandaag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op haar proefschrift Gezondheid en zorggebruik van oudere immigranten in Nederland. Hierin vergelijkt ze de gezondheid en het zorggebruik van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en autochtone ouderen.

Gezondheidsverschillen
Zij beschrijft gezondheidsverschillen tussen deze groepen. De Antilliaanse en autochtone ouderen zijn het gezondst, de Marokkaanse ouderen het minst gezond. Spreken van een slechtere gezondheid van ‘allochtonen’ in het algemeen kan niet, aldus Denktas.

Achterstandswijk
De gezondheid is afhankelijk van sociaaleconomische factoren. Leven in een achterstandswijk bevordert de gezondheid niet. Maar belangrijker is in welke mate de groepen ouderen gebruik kunnen maken van de gezondheidszorg. Uit het proefschrift blijkt dat immigrantengroepen meer dan gemiddeld gebruikmaken van huisartsenzorg, terwijl het gebruik van fysiotherapie en thuiszorg zeer laag is.

Specialist
Denktas ontdekte dat voor toegang tot de specialistische zorg het spreken van de Nederlandse taal doorslaggevend is: wie dit niet kan, komt minder gemakkelijk bij een ziekenhuis of specialist terecht. Taalonderwijs voor allochtonen is vereist om de achterstand weg te werken en gelijkwaardige toegang en adequaat zorggebruik mogelijk te maken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam/foto: Toussiant Kluiters/ANP

1 REACTIE

  1. Ik ben verpleegster komt uit Filippijnen. Ik heb mij diploma naar Ministerie van VWS met beslissing dat ik kan alleen als verzorgende werken. Ik heb mij inburgering geslaagd en ik kan schrijf, lezen, praten Nederlands niet als goed als Nederlander. Ik vind veel tijd verspillen omdat als verpleegster met ervaring ik kan niet in Nederland als verpleegster werken, het reden is taal. Hier iemand moet goed Nederland spreken. Als buitenlanders, u kan leren maar niet snel leren. iedereen doet dat ook, Nederlander of buitenlander. Mij vraag is, het tijd loop, ik wil graag in de ziekenhuis of verpleeghuis werken zoals mij profession. Ik heb in tv gekeken dat een polis vrouw werk als private nursing maar kan ook niet goed nederlands praten. Which is which? and Who is who? Waarom helemaal is verschillend?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.