Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Suïcide is ook een cultureel probleem, wat betekent dat voor sociaal werkers?

De culturele factor in suïcidaal gedrag is een verwaarloosde factor. Dat stelt psychotherapeut Indra Boedjarath die onlangs promoveerde op onderzoek naar de culturele wortels van suïcide. In de westerse gemeenschap is suïcide vaak een gevolg van psychische klachten, maar in andere culturen wegen bijvoorbeeld eergevoelens zwaarder.
Indra Boedjarath onderzocht de culturele wortels van suïcide in de Indiase diaspora. Foto ter illustratie. © ajijchan / Getty Images / iStock
Premium

Opvallend veel Hindostaanse meisjes en jonge vrouwen belanden vanwege een suïcidepoging op de spoedeisende hulp. Dit is geen nieuwe constatering: de GGD in Den Haag meldde het in de jaren negentig. Maar de onderzoeksresultaten bleven psychotherapeut Indra Boedjarath jarenlang bezighouden. Zij is zelf van Hindostaanse afkomst: de bevolkingsgroep in vooral Suriname en Nederland waarvan de voorouders van Indiase afkomst zijn (dus niet te verwarren met mensen die het Hindoeïsme aanhangen).

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.