Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Succes voor muzieklijsten bij dementie

Meer dan een half miljoen luisteraars luisterden van juni tot en met november naar de speciale Spotify-lijsten voor mensen met dementie. De muzieklijsten zijn in het leven geroepen voor de campagne ‘Muziekherinneringen’, van Alzheimer Nederland.

Spotify is een van de bekendste aanbieders van muziek die je online kan beluisteren. Speciaal voor mensen met dementie en hun naasten, maakte Alzheimer Nederland drie afspeellijsten met muziek uit de jaren 30-40 (met artiesten als Ella Fitzgerald en Billie Holiday) , 50-60 (met artiesten als Led Zeppelin en Frank Sinatra en de Beach Boys) en de jaren 70-80 (met muziek van bijvoorbeeld Joni Mitchell, Elvis Presley en Fleetwood Mac). Het doet mensen met dementie veel goed om naar muziek te luisteren, stelt Alzheimer Nederland. 

Wat zou muziek kunnen doen voor kinderen met autisme? Voor mensen met de ziekte van Alzheimer? Voor mensen met een zware handicap? Neuropsycholoog Erik Scherder legt in 15 minuten heel begrijpelijk uit welke invloed muziek kan hebben op hersenactiviteit >>

Favorieten
De campagne roept mensen met Alzheimerpatiënten in hun omgeving op om de speciaal samengestelde muziek af te spelen. Hierbij was het ook mogelijk voor luisteraars om hun favoriete nummers toe te voegen. ‘Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen’, stelt Alzheimer Nederland. ‘Bij dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen.’

Ga hier naar de afspeellijsten van Alzheimer Nederland op Spotify. Je moet je eerst (gratis) aanmelden bij spotify, voordat de link werkt.

Bekijk hier de afspeellijst met muziek uit de jaren 70-80:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.