Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidie voor alfahulp in vaste dienst

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil thuiszorgondernemingen tijdelijk subsidiëren om zelfstandige alfahulpen weer in vaste dienst te nemen. Ook kunnen de bedrijven een tijdelijke subsidie krijgen om geschoolde vaste krachten in dienst te houden.
Subsidie voor alfahulp in vaste dienst

Dit heeft de staatssecretaris gisteren aan de Tweede Kamer laten weten in een brief. Daarin maakt Bussemaker een tussenbalans van de vorig jaar ingevoerde Wet maatschappelijke ondersteuning(Wmo), zo staat te lezen in NRC Handelsblad.

Tarievenslag
Bussemaker heeft dit jaar 40 miljoen euro beschikbaar gesteld, en voor de komende jaren telkens 10 miljoen om arbeidsmarktgevolgen van de aanbesteding van huishoudelijke hulp door gemeenten op te vangen. Die aanbesteding leidde afgelopen jaar tot een tarievenslag, waardoor thuiszorgaanbieders hun werknemers in veel gevallen uit dienst lieten treden en als goedkopere alfahulpen lieten verder werken.

Vaste kracht
De staatssecretaris kondigde enkele maanden geleden al een wijziging in de Wmo aan, waarbij cliënten de vrije keus krijgen of zij een alfahulp of een vaste kracht van de zorgaanbieder willen. De staatssecretaris gaat ervan uit dat de meeste cliënten voor het laatste kiezen. Daarom ook wil zij zorgaanbieders financieel tijdelijk tegemoet komen. De verwachting is dat de tarieven voor huishoudelijke zorg volgend jaar bij de nieuwe aanbestedingsronde omhoog zullen gaan, waardoor financiële steun aan zorgaanbieders niet meer nodig is.

Overname
Bussemaker wil aanbieders wettelijk verplichten te overleggen over overname van elkaars personeel, waardoor personeel van zorgaanbieders die een aanbesteding verliezen niet op straat komt te staan. Uiteindelijk vielen vorig jaar volgens haar slechts 546 ontslagen in de sector mede dankzij financiële steunmaatregelen. Er werken 60.000 huishoudelijke hulpen in vaste dienst. Alfahulpen, in totaal 50.000, werken voornamelijk in deeltijd en zijn goed voor 8.000 voltijdbanen.

Positief
De staatssecretaris constateert in haar brief dat cliënten over het algemeen tevreden zijn over de huishoudelijke hulp die zij hebben kregen. Zo blijkt uit onderzoek dat 97 procent positief is over de hulp die ze over de vloer hebben. Voor de hulp wordt het rapportcijfer 8,1 gegeven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.