Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stuurgroep adviseert Jeugd en Gezin over aanpak kindermishandeling

Vorige week heeft de Stuurgroep Aanpak Kindermishandeling een advies aangeboden aan minister Rouvoet (Jeugd en Gezin). Daarin raadt de Stuurgroep onder andere aan dat bij de invoering van een verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, voldoende aandacht moet zijn voor menskracht en middelen bij branche en beroepsorganisaties.
Stuurgroep adviseert Jeugd en Gezin over aanpak kindermishandeling

De Stuurgroep, onder voorzitterschap van Ivo Opstelten, spreekt zijn waardering uit voor de persoonlijke betrokkenheid van minister Rouvoet en zijn team bij het onderwerp kindermishandeling. Het programmaministerie voor Jeugd en Gezin is erin geslaagd om kindermishandeling op de agenda te krijgen bij een breed scala aan organisaties, concludeert de Stuurgroep.

Middelen
De Stuurgroep stelt dat branche- en beroepsorganisaties zelf verantwoordelijk om de meldcode te implementeren. Het ministerie van Jeugd en Gezin zou een actieve rol kunnen spelen in het ondersteunen van de vaak beperkt beschikbare middelen en capaciteiten van branche- en beroepsorganisaties.

Gebrek aan kennis
Het gebrek aan kennis en vaardigheden van professionals is een groot knelpunt en het aanbod van scholing door organisaties zelf is gering. De Stuurgroep adviseert Jeugd en Gezin aan te sluiten bij een – nader te vast te stellen – landelijke structuur voor (bij)scholing van professionals. Daarnaast zou met basisopleidingen het gesprek gestart kunnen worden over het opnemen van het onderwerp kindermishandeling in curricula.

Samenwerking
Branche- en beroepsorganisaties vinden de rollen van gemeenten (verantwoordelijk voor Centra voor Jeugd en Gezin en preventie) en provincies (verantwoordelijk voor geïndiceerde jeugdzorg) onvoldoende duidelijk. Jeugd en Gezin zou (centrum)gemeenten uit kunnen rusten met richtlijnen en praktische modellen voor ketensamenwerking. De centra voor Jeugd en Gezin zouden tot een geformaliseerde vorm van afstemming in werkprocessen, informatieoverdracht en inhoudelijke samenwerking moeten komen met Bureau Jeugdzorg. Duidelijke afspraken over coördinatie van zorg en ‘doorzettingsmacht’ maken daarvan deel uit. 

   
Het advies van de Stuurgroep Aanpak Kindermishandeling is hier te downloaden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Jeugd en Gezin/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.