Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg opzeggen mag met gewichtige reden

Zorginstelling Bartiméus was gerechtigd de zorgovereenkomst met betrekking tot een meervoudige gehandicapte vrouw op te zeggen. Dat heeft de rechter vrijdag in een kort geding bepaald. De zorginstelling had al jarenlang een conflict met de ouders van de vrouw over de te verlenen medische zorg aan hun dochter.
Zorg opzeggen mag met gewichtige reden

‘Gezien de duur van het conflict en de herhaalde pogingen om tot een oplossing te komen, die telkens niet tot resultaat hebben geleid, ligt herstel van de (vertrouwens)relatie niet in de lijn der verwachting, althans is (een begin van) herstel geenszins in zicht,’ aldus de rechter. Volgens hem heeft Bartiméus bovendien voldoende zorgvuldig gehandeld in aanloop naar de opzegging.

gewichtige reden
Volgens de rechter is een zorgovereenkomst als deze niet opzegbaar, tenzij er gewichtige redenen voor de opzegging bestaan. Die gewichtige redenen waren in dit geval aanwezig. Vast staat dat de vertrouwensrelatie tussen Bartiméus en de ouders als gevolg van ernstige meningsverschillen over de door Bartiméus aan hun dochter te verlenen zorg en aandacht heftig is verstoord.

Op straat
De Tweede Kamer viel afgelopen donderdag nog over een document van koepel Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN), waaruit opgemaakt zou kunnen worden dat lastige klanten te gemakkelijk op straat gezet zouden kunnen worden. Volgens staatssecretaris Bussemaker is dat niet de strekking van het document, ‘Het had handiger opgeschreven kunnen worden.’

Noodzakelijk
Het gaat om een handreiking van de VGN waarin staat op welk moment instellingen hun bewoners de wacht kunnen aanzeggen. De staatssecretaris benadrukte dat de handreiking noodzakelijk is omdat een instelling voor gehandicaptenzorg zowel cliënten als personeel moet kunnen beschermen tegen bewoners die niet meer te handhaven zijn.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Persbericht Rechtbank Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.