Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stijging zorgkosten door vergrijzing valt mee

De zorgkosten voor mensen lopen op naarmate ze ouder worden. Vooral in het laatste levensjaar maken mensen veel kosten voor zorg. Hoewel steeds meer mensen oud worden, nemen de zorgkosten niet evenredig toe. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Stijging zorgkosten door vergrijzing valt mee

Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de levensverwachting toeneemt, met name bij mannen. Dit betekent een uitstel van de hoge kosten in het laatste levensjaar. Ook blijven echtparen hierdoor langer bij elkaar waardoor zij minder beroep doen op formele zorg.

Kosten
In 2005 werd er in totaal 68,5 miljard euro uitgegeven aan gezondheidszorg. De duurste sectoren zijn ‘Ziekenhuiszorg en medisch specialistische zorg’ (17,7 miljard) en ‘Ouderenzorg’ (12,7 miljard). De gemiddelde kosten voor de gezondheidszorg per Nederlander zijn 4.200 euro per jaar. Vooral in het laatste levensjaar maken mensen veel kosten voor zorg.

Levensverwachting
Een belangrijk onderdeel van kosten in de gezondheidszorg is de ouderenzorg (thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen). In eerdere berekeningen werd uitgegaan dat de uitgaven aan ouderenzog alleen al door de vergrijzing ieder jaar met 2 procent toenemen. Door een verandering in de levensverwachting wordt nu een toename van 1 procent verwacht.

Mannen
In de praktijk maken vooral alleenstaande ouderen gebruik van de formele ouderenzorg. Dit zijn meestal vrouwen, omdat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. De komende decennia zal de levensverwachting van mannen echter sneller toenemen dan de levensverwachting bij vrouwen. Dit betekent dat echtparen in de toekomst langer bij elkaar blijven en er naar verhouding minder snel een beroep op formele ouderenzorg wordt gedaan.

Vergrijzing
De groei van de zorguitgaven wordt echter niet alleen door vergrijzing bepaald. Ook prijsontwikkelingen en nieuwe behandelmogelijkheden leiden tot groeiende zorguitgaven. Tussen 1999 en 2003 stegen de zorgkosten jaarlijks gemiddeld met 9,7 procent. Tussen 2003 en 2005 was deze groei 3,9 procent per jaar. Ook voor de toekomst wordt daarom een groei bovenop de vergrijzingslasten verwacht. Op basis van deze studie kan niet worden geconcludeerd dat de totale groei van de zorguitgaven lager zal uitkomen dan eerder werd aangenomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.