Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer illegale huishoudelijke zorg

Huishoudelijke hulpen accepteren steeds vaker zwart werk bij een gebrek aan een formeel alternatief. Dat concludeert pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM naar aanleiding van een onderzoek onder 6977 leden. Onder hen zijn cliënten, huishoudelijke hulpen en mantelzorgers, maar ook een diverse groep professionals uit de zorg- en welzijnssector.

De reden daarvoor is het grote aantal banen, volgens onderzoek van FNV en AD 17.000 in 2015, dat vanwege bezuinigingen is verdwenen in de thuiszorg en de ouderenzorg. Jan de Vries, directeur van organisatie van zorgondernemers Actiz: ‘Er zijn in sommige gemeenten rigoureuze besluiten genomen, zoals het afschaffen van de huishoudelijke hulp.’ PGGM trekt uit haar eigen onderzoek de conclusie dat mensen die huishoudelijke hulp toch nodig hebben, dit nu doorgaans zwart regelen.

De afgelopen twee weken hebben ruim 1600 ouderen gebeld naar het FNV-meldpunt om huishoudelijke zorg terug te claimen. Voor 1200 ouderen gaat FNV Zorg & Welzijn de hulp terug claimen. Lees meer >>

Formeel contract

‘Uit de enquête blijkt dat cliënten die eenmaal hulp via het zwarte circuit ontvangen, weinig behoefte hebben om uit deze markt te stappen of om een formeel contract te sluiten met de huishoudelijke hulp. Naar verwachting zal het aantal huishoudelijke hulpen dat zwart werkt hierdoor groeien’, stelt de pensioenuitvoeringsorganisatie.

Opleiding

Verder blijkt uit het onderzoek dat de helft van de huishoudelijke hulpen bereid is om zwart te werken zodat hun cliënt de vaste hulp kan behouden. Van de ondervraagde huishoudelijke hulpen geeft 62 procent aan geen vertrouwen te hebben in het krijgen van een baan binnen een jaar. Bovendien blijkt dat 68 procent van hen geen opleiding gevolgd heeft. PGGM denkt dat dit er mede voor zorgt dat ze weinig toekomstperspectief zien en daarom sneller geprikkeld worden tot meer  zwartwerk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.