Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Weet jij dit over eenzaamheid?

In Nederland zijn zo’n 200.000 mensen extreem eenzaam. Een op de vijf bewoners van een verzorgingshuis komt niet eens een keer per maand buiten. Donderdag 24 september begint de week tegen de eenzaamheid. Weet jij dit over de verschillende soorten eenzaamheid?
Soorten Eenzaamheid
De zorg kent meer dan 3 miljoen cliënten. De eenzaamheidscijfers voor deze groep  zijn hoger dan het Nederlandse gemiddelde. - Foto: iStock

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid…

Eén van de soorten eenzaamheid is sociale eenzaamheid. Dit is wanneer er minder contact is met andere mensen dan gewenst. In dit geval is het uitbreiden van het sociale netwerk belangrijk. Emotionele eenzaamheid is er wanneer er wel veel contact is, maar dat deze contacten weinig brengen. Er is geen hechte emotionele band. Dan is juist de verdieping in de contacten belangrijk om de eenzaamheid tegen te gaan.

Het risico op eenzaamheid is groot wanneer…

je ingrijpende levensgebeurtenissen meemaakt zoals een scheiding, het overlijden van een dierbare of wanneer je gezondheid erg achteruit gaat. Ook wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, maar moeilijk problemen kunt oplossen en weinig sociale vaardigheden hebt. Ook wanneer je inkomsten sterk achteruit gaat, je schulden hebt of werkloos bent, loop je een groter risico op eenzaamheid.
Door mensen met een hulpvraag zo lang mogelijk thuis te laten wonen, nemen we een groot risico dat het sociaal isolement vergroot, stelt hoogleraar sociologie Theo van Tilburg >>

Hoe vaak komt eenzaamheid voor?

8 procent van de Nederlanders voelt zich sterk eenzaam, 40 procent voelt zich matig eenzaam. De verdeling tussen man en vrouw is ongeveer gelijk. De gevoelens van eenzaamheid komen vaker voor wanneer men ouder is, maar ook jonge mensen kunnen zich eenzaam voelen.

Er is vooral veel eenzaamheid in de zorg…

De zorg kent meer dan 3 miljoen cliënten. De eenzaamheidscijfers voor deze groep  zijn hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Ouderen, mensen met een  verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking en mensen met een  psychische kwetsbaarheid kennen specifieke oorzaken die bijdragen aan eenzaamheid. Zo kan een beperking ervoor zorgen dat je niet volledig mee kan doen aan de samenleving, dat je minder raakvlakken hebt met andere mensen en dat je daardoor –vaak onbedoeld- uitgesloten wordt. Bij ouderen dragen de afhankelijkheid van zorg, de individualisering van de samenleving en het verliezen van mensen om hen heen bij aan eenzaamheid. Mensen met psychische problemen kunnen vaak moeilijk vriendschappen onderhouden. Vaak is er sprake van weinig geld, schulden en angsten die sociale contacten in de weg staan.

De gevolgen van verschillende soorten eenzaamheid…

Eenzaamheid bij mensen in de ggz, gehandicapten- en ouderenzorg zorgt voor meer kans op gedragsproblemen en meer kans op gezondheidsklachten. Niet alleen is dat heel vervelend voor de eenzame personen zelf, ook de maatschappelijke kosten lopen hierdoor op.

Eenzaamheid hoort er ook bij…

Iedereen kan zich in zijn leven een periode eenzaam voelen. Dat kan zijn omdat je gaat verhuizen of omdat je met pensioen gaat of wanneer er een dierbare overlijdt. Wanneer gevoelens van eenzaamheid lang aanhouden en iemand belemmeren in het dagelijks leven is het goed om er iets aan te doen.

Gevoelens van eenzaamheid zijn niet altijd een probleem waarbij door anderen moet worden ingegrepen’, zegt Jan Willem van de Maat >>

Zelfhulp is belangrijk bij de verschillende soorten eenzaamheid

Bij eenzaamheid kan hulp uit de omgeving van vrijwilligers of professionals veel betekenen, maar het is vooral belangrijk dat de persoon die eenzaam is zelf die eenzaamheid probeert te doorbreken. Zonder eigen inzet en motivatie lukt het niet.

Mensen in een sociaal isolement hebben geen sociaal netwerk of enige vorm van steun. Ze zijn daarom volledig aangewezen op professionele hulp als ze hulpbehoevend worden. Eenzaamheid is maar moeilijk te bestrijden. Lees in het Dossier Eenzaamheid allerlei artikelen en blogs over eenzaamheid en sociaal isolement >>

Het herkennen van soorten eenzaamheid is niet altijd even makkelijk…

Vaak is eenzaamheid vermomd. Huilen om onduidelijke redenen, slapen in gezelschap, apathisch gedrag, mensen op afstand houden of juist claimen, overmatig alcoholgebruik, verhoogde spierspanning, gebrek aan eetlust en hoofdpijn kunnen allemaal symptomen zijn van eenzaamheid. Ze kunnen ook duiden op andere problemen, dus wanneer je dit signaleert geeft het aanleiding voor een gesprek om boven tafel te krijgen wat het probleem is.

Als professionele hulpverlener mag je nooit je hulp opdringen…

Het is belangrijk dat de hulpverlening aansluit op wat de eenzame zelf wil. Je kan als professional de eenzame persoon stimuleren activiteiten te ondernemen, maar ook het vergroten van het zelfvertrouwen of verminderen van angsten en het aanleren van sociale vaardigheden zin belangrijk.

Een eerste stap tegen eenzaamheid…

is nagaan of die persoon zich een gewenste situatie kan voorstellen,  of hij de urgentie en moed voelt om stappen te zetten en of hij bereid is om hulp te vragen en accepteren?

En dan..

kan die persoon beginnen met kleine acties. Een lijst maken van oude contacten om die te bellen of te mailen, oppervlakkige contacten verdiepen door hierin te investeren, hulp te vragen aan anderen en ook hulp aanbieden: klusjes doen, oppas aanbieden. Oefenen in het maken van praatjes, een lotgenotengroep vinden of vrijwilligerswerk gaan doen.

Van donderdag 24 september tot en met vrijdag 2 oktober is de nationale Week tegen Eenzaamheid. Het thema is dit jaar ‘Kom erbij & verbind’. Want verbinden speelt een sleutelrol bij het aanpakken van eenzaamheid.

Bron: Coalitie Erbij

1 REACTIE

  1. The Coalition obviously does not want to promote any policy that would give cause to the tens of thousands of highly isolated sick, elderly, handicapped and disabled to live any longer than the amount of time it takes them to become toxically depressed and opt out for euthanasia.
    The Germans, who have documented experience in this kind of thing refer to it as "Administrative Social Darwinism"; the American, Spiro Agneu, coing the term "Benign Neglect" which was really not much different.
    Then there was the film "Solent Green", absurd environmentally friendly recycling prediction.
    Younger people whom are aware of the current situation must wonder why they should make financial sacrifices now for their retirement, when is rapidly becoming a fairy tale illusion.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.