Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Sociaal werker moet de ellende van kwetsbare mensen publiek maken’

Hij ergert zich aan het neoliberale uitgangspunt in het sociaal werk: zelfredzaamheid. Jan van Eeden, socioloog op leeftijd, vindt dat de sociaal werker – politieke - kleur moet bekennen en de ongelijkheid in de samenleving moet aanpakken. ‘Accepteer niet langer dat je de kwetsbaarheid van mensen niet kunt veranderen.’
'Sociaal werkers kom in opstand'
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. Een reactie van een liberaal.
    Citaat “Zelfredzaamheid is het adagium in het neoliberale tijdperk”. Hoe jammer de onvolledigheid van deze uitspraak te constateren. Het is zeer liberaal om te durven constateren dat zelfredzaamheid bij ieder mens ook haar grenzen heeft. Bij mensen met een beperking weer andere grenzen dan bij mensen “zonder” beperking (zo die mensen er al zijn !). Het gaat bij het benoemen en hanteren van zelfredzaamheid niet om de redzaamheid als zodanig, maar om het respect en eigenwaarde wat je door dit te bevragen en stimuleren wil tonen. Ik ben het eens met de schrijver dat door zelfredzaamheid als doel te verheffen zonder de door mij genoemde erkenning, er sprake is van een democratisch verval in onze samenleving. Sociaal werkers kunnen inderdaad een prachtige, wezenlijke bijdrage leveren aan die erkenning van mensen met en zonder beperking door teniet te wijzen op zelfredzaamheid, maar op respect.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.