Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal plan Zuidwester vastgelopen

Het overleg over een sociaal plan bij de aanbieder van gehandicaptenzorg Zuidwester in Zeeland is vastgelopen. Breekpunt is volgens de vakbonden de salarisgarantie die de raad van bestuur niet wil honoreren.
Sociaal plan Zuidwester vastgelopen

Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en NU’91 onderhandelen al geruime tijd met Zuidwester over een nieuw sociaal plan. Dit plan moet als basis dienen voor aanpassingen in de organisatie in de komende jaren. Belangrijk geschilpunt is volgens de bonden de mogelijkheid die de werkgever wil hebben om het salaris naar beneden bij te stellen als een werknemer in een functie met een schaal lager wordt geplaatst. De vakbonden willen dat de medewerker een salarisgarantie houdt.

Niet van deze tijd
Bestuursvoorzitter Luc Kenter noemt een salarisgarantie niet meer van deze tijd, maar als hij om zich heen kijkt, ziet hij dat alle meerjarige sociale plannen die de vakbonden sluiten die garantie bevatten”, zegt Joost Veldt, die namens CNV Publieke Zaak onderhandelt bij Zuidwester. “En dat is niet voor niets. De werknemer die niet alleen gedwongen wordt een lagere functie te accepteren, maar ook een lager loon, wordt dubbel gepakt. Dat kunnen we niet accepteren.”

Gepikeerd
De bonden zijn gepikeerd over het feit dat de raad van bestuur pas verder wil praten over een sociaal plan als de eis tot salarisgarantie van tafel is. “Ik vind het onbegrijpelijk dat de heer Kenter op deze manier een akkoord blokkeert”, zegt Veldt. “Dat is zeker niet in het belang van de werknemers, maar ook niet in het belang van de organisatie. De gehandicaptenzorg krijgt de komende jaren te maken met een strakke financiële situatie en personeelskrapte. Ook Zuidwester ontkomt naar verwachting niet aan veranderingen. Een goed sociaal plan is daarbij van belang. Dat geeft rust en helpt om veranderingen soepel te laten verlopen. Het voorkomt bovendien kostbare bezwaarprocedures.” Zuidwester komt op korte termijn met een eindbod. Onder huidige omstandigheden zullen de vakbonden dit met een negatief advies aan hun leden voorleggen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Skipr / Foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.