Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

SER: bij langdurige zorg meer zelf betalen

Ouderen en anderen die langdurige zorg nodig hebben, zouden de kosten voor huisvesting, welzijn en voedsel zelf moeten betalen, ook als ze in een instelling wonen. Dat staat in een voorlopig advies van een commissie van de Sociaal-Economische Raad (SER).
SER: bij langdurige zorg meer zelf betalen

De AWBZ, een verplichte collectieve verzekering tegen kosten van onverzekerbare medische risico’s en langdurige zorg, moet zich beperken tot de kosten van de zorg zelf. Het ontwerpadvies, dat zondag is gepubliceerd, wordt versneld uitgebracht in verband met de kabinetsformatie. De commissie doet daarin ook andere voorstellen om de zorg betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit te kunnen houden.

Zwaardere zorg
Zo moet er in de ouderenzorg een onderscheid komen tussen lichte en zware zorg. Mensen zouden lichte vormen van persoonlijke verzorging en begeleiding zelf moeten betalen. Zwaardere vormen blijven collectief gefinancierd. De overheid moet de grens tussen lichte en zware zorg bepalen, aldus de SER-commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid). Ook moeten patiënten zich bewuster worden van de zorgkosten. Een en ander moet voorkomen dat mensen een onnodig beroep op de zorg doen.

Bron: ANP/ANP-Photo/Koen Suyk

5 REACTIES

 1. ik kan me aansluiten bij Joze. Ik heb ook cronisch zieke kinderen en inderdaad steunen we anders gaan ze kopje onder aan de betalingen via hun wajong! 1 kind woont zelfstandig maar het is bijna niet te doen en helemaal niet meer zonder af en toe financiele steun van paps en mams! het loopt de spuitgaten uit en de eigen bijdrage ( hebben veel medicatie dus vaak bijbetalen bij apotheek) is bijna niet te doen dus ook daar springen we bij maar als je dit meer kan doen wat dan? Ik ben ook hulpverlener van beroep voor jongeren rond de 18 jaar en ouder die bijna allen te maken hebben met wajong. Voor hun 18 jaar word alsmaar gesproken over zelfstandig wonen maar id praktijk is dit niet te doen en leven ver onder de armgrens! Korten natuurlijk op dure dingen en voedsel! want als ze niet rood willen komen te staan en alles nettjes betalen dan is er bijna geen leefgeld. Daarnaast is er geen geld voor kleding,extra,uitgaan,benzine,kadootjes en onvoorzien al helemaal niet. Toch moeten ze hiervan kunnen leven………..Tja als het niet JOU eigen kind is dan zit je er niet zo mee in je maag als ze geen eten hebben maar ik heb ze wel zelf en zie wat er dan gebeurd en kan dit niet toezien dus help wel! daarnaast gaan we ook voor ons gezinshuis waar ik gezinsouder-begeleider ben voor iedereen die er 1 jaar of langer woont( zzp) de eigen bijdrage vanuit de stichtingpot betalen! Gr J.Kampman.
  St gezinshuis jongeren vanaf 15 jaar en ouder met psychiatrische stoornissen,dubbel diagnose,kwetsbare psychotische klachten, zorgmijders door vroegere opnames reguliere zorg. Overijssel

 2. Lees alle reacties
 3. Roos ik kan mij bijna wel voorstellen hoe jij je voelt. Wij hebben 2 chronisch zieke kinderen, altijd zelf voor gezorgd. Hard gewerkt om het hoofd boven water te houden, van elke €1.000,- die ik meer verdiende ging er bij ons al weer €120,- af omdat het drempel eigen bijdrage was.
  Gespaard voor later om een huisje in te richten en voor zelfstandigheid zoals ze vinden dat het moet. Van de Wajong uitkering blijft er geen geld over voor eten en drinken, en kleding.Er zijn zoveel eigen bijdragen voor pijnstillers en voor andere niet vergoede medicatie. WMO bijdrage. Onze oudste dochter kan niet meer boven komen en er moet een slaapkamer en natte cel bij aan gebouwd worden. Ook hoge eigen bijdrage ik niet hoeveel jaar,het bedrag wat tegemoet komt daar kan het niet van dus er moet nog een Hypotheek voor worden opgenomen.
  Het overkomt je als je chronisch ziek wordt.
  Dan de drugsgebruikers en gevangenen ook alles laten bijdragen.
  Ik wordt er zo depressief van dat wij de pech hebben met 2 chronisch zieke kinderen.
  Ben blij dat ik mijn langste tijd erop heb zitten. Lijkt mij verstandig dat er ook eens meer duidelijkheid komt over Euthanasie, als ze dat willen kunnen ze daar voor kiezen in plaats van schulden te maken, en daar verder mee te zullen moeten leven.
  Hoe was het ook al weer???? Iedereen moet meedoen in de maatschappij? Maar Hoe dan? Al het geld wat mensen ontvangen aan uitkering die gaat al naar AWBZ Instellingen.
  Het is maar dat je het weet.
  Ze doen net of wij het ons zelf aandoen, ik voel mij als moeder heel schuldig.

 4. De volgende stap in het kader van de bezuinigingen is dat ook de criminelen die in de gevangenis verblijven bij gaan dragen in de kosten waarmee zij de gemeenschap opzadelen. Vergelijk het met de ouderen die ook hun steentje bij moeten gaan dragen als het aan deze publicatie ligt.

 5. Voedsel bah, wat een minachting…Maatijd noemen wij dat hier thuis, die genuttigd word met mes en vork.
  Voor het gemak word dus ookal vergeten dat er een flinke bijdrage is die kan oplopen tot 2000€. Voor allerlei activiteiten worden nu reeds bijdrage gevraagd, in het verzorgingtehuis ontvangen ouderen 280€ zak en kleedgeld. En daar moet de “verplichte eigen risico” ook nog vanaf….Kappe, pedicure, bijdrage medicijnen, zelfzorg medicijnen, meedoen met activiteiten, jas, schoenen kopen enz…..Bepaald geen vetpot dus!! Mijn zoon, 18 jaar, schoolgaand, geen OV ivm VSO onderwijs, woont in een AWBZ instelling.
  Inkomsten:
  -Wajong netto 137,05
  Uitgaven:
  -CAK bijdrage 124,09
  -Zorgverzekering+verplicht eigen risico
  -reiskosten in de weekenden naar huis
  -kapper
  -kleedgeld
  -leefgeld
  Geen OV, geen kinderbijslag, geen TOG….
  Voor ons als ouders dus een flinke financiele klap. Daarbij sparen wij ook nog voor zijn toekomst, aankleding van zijn kamer/apartementje: meubels, bed en beddengoed, gordijnen, vloerbekleding, servies, keukengerij enz…..
  U begrijpt, ik houd mijn hart vast.
  Ik hoop op een toekomst voor mijn zoon, maar zie deze wel heel erg duister.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.