Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Senaat stemt in met basistarief huishoudelijke verzorging

Gemeenten moeten een basistarief gaan hanteren voor de huishoudelijke verzorging. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel waarmee de SP ervoor wil zorgen dat de concurrentie op prijs stopt en de nadruk weer komt te liggen bij het leveren van goede verzorging.
Senaat stemt in met basistarief huishoudelijke verzorging

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten, die het plan in de Senaat verdedigde, ziet de bijval voor het plan als winst voor iedereen. ‘De basis wordt een reëel tarief waardoor thuiszorgorganisaties zich gaan onderscheiden op kwaliteit. Ze kunnen te lage tarieven niet meer afwentelen op het personeel.’

Actie
Abvakabo FNV is blij dat de Eerste Kamer het voorstel steunt. ‘Dit is een overwinning voor alle medewerkers van de thuiszorg die twee weken geleden in Den Haag demonstreerden voor een menselijke thuiszorg. Wij gaan samen met deze medewerkers actie voeren voor een fatsoenlijk basistarief’, stelde waarnemend voorzitter Corrie van Brenk van de vakbond.

Voorstel
Voormalig SP-leider Agnes Kant diende in 2008 drie voorstellen in om de marktwerking in de thuiszorg te verminderen. Toen Kant vertrok uit de politiek, ontfermde Leijten zich over die plannen. Over het voorstel om gemeenten niet langer te verplichten tot Europese aanbesteding in de thuiszorg stemt de Eerste Kamer later; de Senaat wil daar meer opheldering over.

Onderhoud
De Eerste Kamer verwierp het plan om geld voor de zorg zo te bestemmen zodat gemeenten het niet kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld onderhoud aan stoepen en lantaarnpalen. PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP vinden dat dit gemeenten te zeer zou beperken.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Nu moeten we actie voeren dat het geld geoormerkt wordt, vorig jaar verdwenen er miljoenen in de bodemloze put die de Noord Zuidlijn wordt genoemd. Het geld moet bij de thuiszorg blijven, met de tekorten van de gemeentes en steeds minder geld dat ze krijgen is dit een heiloze weg. Het gevolg in Amsterdam is dat de instellingen die de huishoudelijke zorg kregen, nieuwe mensen in schaal 10 zetten, hetgeen een grof schandaal is.
    Atte Houtsma; voorzitter sector Zorg van de Abvakabo en PvdA lid.

  3. Bedankt voor uw oplettendheid.
    We hebben de kop en de eerste regel aangepast. De terminologie is wat verwarrend omdat het gaat om de wet Kwaliteit Thuiszorg. Zowel de SP als het ANP spreken over het basistarief thuiszorg. Maar het gaat inderdaad om het basistarief huishoudelijke verzorging.

  4. Wij zouden graag zien dat er in de berichtgeving eenduidigheid is in terminologie en ook in bijbehorende illustraties. In bovenstaande tekst wordt gesproken over thuiszorg, daar waar gemeenten de term hulp bij het huishouden hanteren. Daarnaast wordt er een afbeelding bij de tekst gezet die een handelijk van de functie persoonlijke verzorging (AWBZ) laat zien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.