Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Seksueel misbruik: ‘Nooit te laat voor erkenning’

Het is goed dat de katholieke kerk het taboe op seksueel misbruik probeert te doorbreken. 'De slachtoffers is groot leed aangedaan, in een omgeving waar ze juist veilig hadden moeten zijn’, aldus Marijke Naezer van de Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling (VSK).
Seksueel misbruik: 'Nooit te laat voor erkenning'

‘Belangrijk is dat de bisschoppenconferentie op dinsdag 9 maart wordt gebruikt om tot goed beleid te komen om seksueel misbruik te voorkomen en recht te doen aan de slachtoffers’, aldus Naezer. ‘Het is nooit te laat voor erkenning.’

Trauma
Seksueel misbruik heeft gevolgen voor kinderen op lichamelijk, sociaal en emotioneel gebied. De weg van trauma naar verwerking is lang. Leden van de VSK, zelf in hun jeugd ook slachtoffer van seksuele kindermishandeling, weten daarover mee te praten. De samenleving, zo stelt de vereniging, dient zich permanent in te spannen om kinderen tegen deze ernstige schending van de rechten van het kind te beschermen en op te komen voor slachtoffers.

Lotgenoten
De Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling binnen gezin, familie en andere vertrouwensrelaties (VSK) zet zich in voor volwassenen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn en richt zich op voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging. In 2009 beantwoordde de vereniging 364 hulp- en informatievragen via telefoon en e-mail.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: VSK/Foto: stock.xchng

1 REACTIE

 1. ‘Nooit te laat voor erkenning’
  En absolute noodzaak, het ooit te kunnen verwerken. Dit is vaak ook het enige wat gedupeerde/slachtoffers ECHT nodig hebben, en “eissen” Het is diep triest hoe we er in holland mee omgaan.Niet alleen in de kerken, maar overal waar het voorkomt.
  Een totale minachting voor de slachtoffers.Omdat het makkelijker EN veiliger is de daders te steunen.
  het is daarmee van de gekke; dat de CDA GEEN onafhankelijk onderzoek wilde. En het is van de gekke, dat betrokken kerken in 2006 (!!) de eventuele schadeclaims laat afkopen door AEGON, tot aan een miljoen;van ons belastinggeld welteverstaan; Hoewel we praten over strafbare misdrijven.
  Enig idee; waarom, het gemiddeld 17 jaar duurt, maar vaak veel langer; VOORDAT, mensen met misbruik en verkachting naar buiten komen?
  Omdat het klimaat in holland zo fantastisch is, bij ons taboe. Wij willen/mogen het niet weten, en naar buiten komen, is vaak levengevraarlijk.Omdat men zijn best doet, de enbkeling het zwijgen op te leggen.Ongeacht wat daar bij nodig is.
  pas nu durven mensen te spreken, in dit kerken geval;OMDAT ze zo opgelucht zijn dat ze niet de enige waren/zijn.want anders durft en KAN men niet naar buiten treden.Omdat dit gewoon niet geaccepteerd wordt. En gedupeerde, afgestraft, voor het klokkenl,uiden,en nog verder verminkt/ongeloofwaardig gemaakt. dat is anno 2010 nog steeds. Net als dat er in opleidingen geen aandacht aan besteed wordt en er nauwelijks hulp/opvang is.
  Ook niet om slachtoffers, te beschermen,wanneer daders wraak nemen…zoals streuctureel blijkt.
  Tijd dit taboe te doorbreken, het klimaat te scheppen dat slachtoffers ergens terrecht kunnen, en in veiligheid zich uit kunnen spreken. De issolatie, is immens; al die decennia; iemand aar mee zit.
  Alleen al HOE er met gedupeerde omgegaan wordt; is te triest voor woorden.
  Het enige wat echt voor hun telt, en van belang is; Is erkenning, zolang dat uitblijft; te vaak decennia lang, is een marteling.
  Erkenning is; de benodigde balsem op de ziek; het enige heil;zame;waarmee, het af te sluiten/te verwerken is; TOT die tijd niet.
  Zo belangrijk is erkenning. Van levensbelang,meer dan wat dan ook.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.