Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SCP: IQ is lastig vast te stellen voor AWBZ-zorg

Of mensen met een laag IQ nog aanspraak kunnen maken op speciale zorg, zou moeten afhangen van de specifieke zorgbehoefte van een persoon. Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau in het rapport 'IQ met beperkingen'.
SCP: IQ is lastig vast te stellen voor AWBZ-zorg

Het kabinet wil dat mensen met een IQ boven de 70 geen aanspraak meer kunnen maken op zorg volgens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Maar het SCP concludeert dat het lastig is om het IQ exact vast te stellen. Bovendien hebben zwakbegaafden (IQ tussen 70 en 84) en licht verstandelijk gehandicapten (IQ tussen 50 en 69) vaak dezelfde vraag naar zorg. Van beide groepen heeft ongeveer een derde langdurig verblijf in een instelling nodig.

Betrouwbaarheid

‘De betrouwbaarheid van IQ-tests is beperkt. Het IQ kan variëren in de tijd en is afhankelijk van de situatie waarin iemand zich bevindt. Ook kan op een deel van de IQ-test slecht gescoord wordt, maar op een ander deel juist goed. Dit maakt het onmogelijk om tot een eenduidige score te komen. Bovendien is de mate van intelligentie immers niet doorslaggevend voor de ernst van de problemen.’, aldus het SCP.

Zwakbegaafden
Het SCP vermoedt dat 33.000 zwakbegaafden getroffen zullen worden door de zogenoemde IQ-maatregel. Zij zouden dan bij jeugdzorg, de ggz of de Wmo uitkomen voor hun zorg. In 2009 hadden 164.000 mensen recht op AWBZ-zorg voor verstandelijk gehandicapten, tegen slechts 80.000 in 1998. Deze zorg kostte in 2009 ongeveer 6,2 miljard en vormde daarmee een kwart van de totale uitgaven aan de AWBZ.

Veeleisend
De vraag naar vg-zorg binnen de ABWZ De vraag naar vg-zorg is veel sneller gegroeid dan de  Nederlandse bevolking, stelt het SCP. Of er steeds meer mensen een verstandelijke handicap hebben kunnen de onderzoekers niet hard maken. Mogelijke oorzaken van een groeiende zorgvraag zijn de veeleisende maatschappij en de steunnetwerken die zwakker worden, zo meldt het rapport. ‘De voorgenomen IQ-maatregel zal slechts een deel van de groei in de vg-sector een halt toeroepen’, aldus het SCP.

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Ze zeggen dat G.I.T. de Groninger intelligentie test vaker lager uitvalt dan de Wais testen van Stanfort en Binet. Ze zeggen dat dat hoog uit 10 % kan schelen. Sommige mensen die geoefend hebben kunnen hooguit 10% hoger scoren op een intelligentietest, en bij vermoeidheid een slechte conditie kun je 10% minder scoren. Sommigen zeggen dat het maar een momentopname is maar dat kun je dan ook wel van examens zeggen. Veraal perfomaal kloof hebben kinderen die onderpresteren op school en om dat vast te stellen zou je dat gewaar kunnen worden door een i.q. test af te leggen. Je kunt nooit hoger of lager scoren dan 10 %.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.