Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schoonmaakbedrijven nieuw bij huishoudelijke hulp in Den Haag

Twee dochters van grote schoonmaakbedrijven hebben een deel van de gunning voor de huishoudelijke hulp voor 13.000 mensen in Den Haag voor de komende twee jaar binnengehaald. Waaronder Thuiszorgservice Nederland (TSN), die afgelopen vrijdag een deel van het noodlijdende Meavita overnam.
Schoonmaakbedrijven nieuw bij huishoudelijke hulp in Den Haag

Door Carolien Stam – Thuiszorgservice Nederland(TSN) en CSU Total Care zijn beide nieuwkomers in de huishoudelijke verzorging in Den Haag. Beide organisaties zijn dochters van grote schoonmaakbedrijven Asito en CSU. ‘Zij voldoen aan de criteria die we stellen,’ zegt wethouder Bert van Alphen, die namens de gemeente de gunning toekent.

Criteria
Wethouder Van Alphen: ‘Belangrijke criteria zijn de vereiste certificaten, gediplomeerd personeel, solvabiliteit en omgang met personeel. Daar voldoen deze bedrijven aan.’ In totaal hebben veertien organisaties, waaronder verschillende thuiszorgaanbieders, een gunning gekregen voor huishoudelijke hulp aan 13.000 cliënten in Den Haag.

Uurtarief
De gemeente Den Haag heeft ook het uurtarief voor huishoudelijke verzorging omhoog geschroefd. Was dat vorig jaar nog € 13,75 per uur voor huishoudelijke verzorging 1 (hv1), nu biedt de gemeente € 20,40 per uur voor hv1 en € 21,55 voor huishoudelijke verzorging 2 (hv2). ‘Vorig jaar was het uitgangspunt de alfahulpvergoeding,’ zegt wethouder Van Alphen, ‘overigens op basis van de toenmalige richtlijnen van het kabinet. Nu baseren we het uurtarief op hulpen in loondienst. Ook op terecht aandringen van staatssecretaris Bussemaker de alfahulpconstructie los te laten.’

Geanticipeerd
Zorginstelling Meavita, die gedeeltelijk failliet gaat, heeft laten weten dat juist de te lage uurtarieven voor huishoudelijke hulp mede de oorzaak zijn voor de problemen bij de fusie-instelling. ‘Dat zeggen ze, maar dat is niet zo. We hebben de lagere prijzen ruim vantevoren aangegeven, we hebben nog geholpen door langere tijd hogere tarieven te betalen en coulant te zijn met de voorschotten. Alle andere bedrijven die een gunning hebben gekregen hebben geanticipeerd. Door alfahulpen in te zetten en de bedrijfsvoering tijdig aan te passen.’

Voorlopige gunning
Opmerkelijk is dat TSN net afgelopen vrijdag het Haagse deel van Meavita huishoudelijke verzorging heeft overgenomen, zodat de huishoudelijke hulp aan de 6800 Meavita-cliënten door kan gaan. Maar Meavita had – in samenwerking met Axxicom personeelsdiensten – ook ingeschreven voor de aanbesteding over 2009/2010 in Den Haag en had een voorlopige gunning gekregen van de gemeente.

Overvallen
Die gunning is nu van de baan. Wethouder Van Alphen: ‘Door de overname van het Meavita-deel door TSN zijn de omstandigheden veranderd. De Meavita/Axxicom-inschrijving geldt niet meer als één inschrijving. Op basis daarvan is de voorlopige gunning niet omgezet in een definitieve gunning. Ik kan me voorstellen dat Axxicom is overvallen door de acties van Meavita.’

Weg vrij
TSN heeft wél een definitieve gunning voor huishoudelijke verzorging gekregen voor de komende twee jaar. Met de overname van Meavita afgelopen vrijdag stelde de schoonmaakdochter de huishoudelijke verzorging van 6800 cliënten in Den Haag tot 8 april aanstaande – looptijd van het oude contract – veilig. En maakte de weg vrij om een aandeel te krijgen in definitieve gunning voor de komende twee jaar.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.