Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers komt niet aan geld extra personeel

Ondanks forse tegenvallers bij de voorjaarsnota, wil minister Edith Schippers (Volksgezondheid) niet aan het geld komen dat is gereserveerd voor het aantrekken van twaalfduizend extra verzorgenden.
Schippers komt niet aan geld extra personeel

Op aandringen van de Tweede Kamer verzekerde Schippers donderdag dat ze staat voor het beloofde extra personeel in de zorg voor ouderen en gehandicapten. ‘Het is een van de prioriteiten die niet voor niets in het regeerakkoord staat. Ja, die twaalfduizend extra mensen komen er. We maken er geld voor vrij. Dat hebben we afgesproken en dat gaan we de komende vierenhalf jaar gewoon doen.’

Weglekken
GroenLinks, PvdA, SP en D66 vroegen zich af of het plan niet dreigt te stranden door de aangekondigde forse overschrijdingen van naar verluidt zeker 1,5 miljard euro. De partijen wilden ook voorkomen dat het geld “weglekt’’ en wordt besteed aan apparaten als tilliften of verdwijnen in de financiële buffers van de instellingen.

Vechten
Vanaf volgend jaar komt er geld beschikbaar (600 miljoen euro) voor extra zorgpersoneel. Schippers ‘vecht ervoor’ om de belofte waar te maken. Eerder gaf ze aan dat dit nog niet zal meevallen, omdat ze nu eenmaal geen blik personeel kan opentrekken. Donderdag was ze optimistischer dan bijvoorbeeld GroenLinks. Deze partij voorziet dat pas in 2014 al het extra personeel er tegelijk bijkomt, omdat de eersten pas in 2012 aan hun twee jaar durende opleiding beginnen.

Scholing
De minister ziet meer mogelijkheden om mensen in de zorg aan de slag te krijgen. De opleidingen zitten vol, ‘Je kunt mensen bijscholen, omscholen, geschoold personeel terughalen dat elders is gaan werken. Veel deeltijdwerkers kunnen wellicht wat meer gaan werken,’ somde Schippers op. Ze benadrukte dat ze goed geschoold personeel wil inzetten, dat wordt betaald en geen mantelzorgers.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.