Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers: Helemaal geen marktwerking in zorg

‘Het gaat in de publieke discussie veel over bezuinigen in de ziekenhuizen, maar het stelsel deugt daar in de kern wel. Om de zorg voor Nederlanders betaalbaar te houden, moet er vooral ingegrepen worden in de ouderenzorg.’ Dat stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag in een interview in Het Financieele Dagblad.
Schippers: Helemaal geen marktwerking in zorg

‘De ouderenzorg moet bij de mensen thuis worden georganiseerd, met behulp van sociale netwerken, in plaats van dure instellingen’, betoogt de VVD-politica, die op de tweede plek op de kieslijst van de VVD staat voor de verkiezingen in september. In fors snijden in het basispakket ziet Schippers niets. De voornaamste winst valt volgens haar niet te behalen bij de ziekenhuizen.

Inkomen

Partijen die juist fors in de zorg willen investeren zoals de SP en de PVV, beticht Schippers van struisvogelpolitiek. ‘Er zitten grenzen aan wat mensen kunnen en willen uitgeven aan zorg. Wie nu zelf nooit zorg gebruikt, betaalt wel 25 procent van zijn inkomen. Dat is heel solidair en moet zo blijven, maar je moet wel zorgen dat mensen dat in de toekomst nog willen blijven doen.’

Marktwerking
Ook vindt Schippers dat de zorg langzaam kapotgemaakt wordt door de discussies over marktwerking. ‘Die is er in de zorg helemaal niet en die zal er ook nooit komen. De zorg is omrand door dikke publieke voorwaarden’, vindt de demissionair minister. Door die discussie gebeurt er niets meer,  omdat de sector onzeker is over de toekomst. Ze legt uit dat je binnen een kabinetsperiode van 1,5 jaar de zorg niet duurzaam kunt reorganiseren. Dat is een illusie, stelt Schippers.

Bron: ANP/FD/ANP-Photo/Bas Czerwinski

4 REACTIES

 1. Roep al jaren dat er niet bezuinigd hoeft te worden, maar dat het beter verdeelt hoort te worden. Hogere functies moeten zich schamen over de ruggen van hulpbehoevende zichzelf te verrijken, en dat is allemaal te wijten aan de marktwerking: ZORG VOOR DE HOOGSTE BIEDER, wat leven we toch in een democratisch land, wat zorgen we toch voor onze oudere en minderbedeelde, en zichzelf maar op de borst kloppen dat het hier zo goed geregeld is. Den Haag loopt met oogkleppen op , regeren is vooruitzien, maar beginnen pas na te denken als ze zelf hulp nodig hebben, al heb ik nog nooit ook niet in mijn omgeving moeders van directeuren of hooggeplaatste figuren in een bejaardenhuis zien zitten. NEE die kunnen wel privé hulp betalen, en anders betalen de kinderen het wel van het geld wat ze eerst van de “gewone”bejaarde hebben afgetroggeld!!!!!!!! Walgelijk is het in een woord, en daarom: ZORG GEEN MARKT!!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Natuurlijk is er wel marktwerking in de zorg, waar eerder maar 1 of 2 aanbieders van zorg waren, zijn er nu 4 tot 5 .
  Veel grootte aanbieders hebben kortgeleden hunnen winst bekend gemaakt.
  En de directeuren,eigenaren hebben een riante inkomen vaak boven de Balkenende norm.
  De zorg is versnippert. de zorgverzekeraars maken nog steeds winst en dat zullen ze ook blijven doen , ze gooien de onrendabele hulpmiddelen uit de pakketten..
  Dus de marktwerking is er wel, alleen de werkers in de zorg zijn de pineut hierdoor. zij moeten zo goedkoop mogelijk werken, want daar wordt de winst geboekt.

 4. Hoezo marktwerking en hoezo wantbetalers.
  Ik kon mijn ziekenfonds niet meer betalen omdat ik geen werk meer had en mijn man ook niet.Maar ik heb ook gewoon jaren wel betaald.
  En dan bel je op of je een regeling kan treffen met cvz en wat gaat er gebeuren en is het antwoord nee dat kan niet.Maar het kan wel als cvz naar de deurwaarder stapt en de kosten nog eens extra verhoogd dan kan ik ineens wel een regeling krijgen.Gaan we zo met mensen om die zonder werk komen te zitten die ga je dus maar straffen.Het wordt van kwaad tot erger nu kan ik het helemaal niet meer betalen want waarvan als je geen werk hebt en ze sturen een deurwaarder zodat de kosten nog eens hoger worden.Dit slaat helemaal nergens meer op overheid jullie zijn de mensen gewoon op kosten aan het jagen.En mevrouw schippers legt U mij eens hoe dit kan?

 5. Klassiek geval van het uit je ivoren toren regeren.
  Leuk gedacht, maar over welke sociale netwerken heeft onze demissionaire minister van Volksgezondheid het over???????
  Iedereen werkt tegenwoordig, zeker als Nederland over een paar goed is vergrijst en we 1 op 2 lopen wb belastingbetalers ipv nu 1 op 4. Dus ja, waar heeft ze het over??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.