Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schaalvergroting Meavita Nederland teruggedraaid

Meavita Nederland splitst het concern in drie afzonderlijke zorgondernemingen. Dit is volgens de raad van bestuur van het thuiszorgconcern de enige manier om de zorg te continueren aan de 100.000 klanten en de werkgelegenheid van 20.000 medewerkers veilig te stellen.
Schaalvergroting Meavita Nederland teruggedraaid

De aanhoudend slechte financiële situatie van Meavita Nederland noopt de tot deze stap, laat de thuiszorgorganisatie weten. Het concern kampt al langer met financiële problemen en vroeg eerder dit jaar elf miljoen balanssteun aan bij de Nederlandse Zorgautoriteit(Nza). Dit verzoek werd afgewezen. Na de ontvlechting gaan Sensire en Vitras/CMD zelfstandig verder in de regio’s Utrecht en Gelderland.

Vier werkmaatschappijen
Meavita Nederland bestaat sinds 1 januari 2007 uit de werkmaatschappijen Sensire, Thuiszorg Groningen, Vitras en Meavita West. De fusies tot nu toe hebben onvoldoende kunnen bijdragen aan noodzakelijke besparingen. Verder heeft het concern onvoldoende tijdig kunnen inspelen op de snelle veranderingen in de markt waaronder de versobering van de AWBZ en de invoering van de Wmo, die tot lagere opbrengsten leiden, aldus het concernbestuur.

Geen kwaliteitsverbetering
Vakbond Abvakabo FNVis blij met de aangekondigde ontvlechting van Meavita Nederland. De bond liet zich al eerder uit over het gebrek aan meerwaarde van het landelijke concern voor de zorg. ‘Het moederconcern heeft al teveel geld gekost en heeft niet bijgedragen aan verbetering van de kwaliteit,’ zegt vakbondsbestuurder Jan Kramer. ‘Wij hopen dat er door de splitsing meer zekerheid voor de positie van werknemers ontstaat.’

Ontvlechting enige optie
‘Ontvlechting van het concern is onze enige optie om de zorg aan klanten te kunnen continueren’, zegt Charles Laurey, voorzitter van de raad van bestuur van Meavita Nederland. Voor Thuiszorg Groningen (provincie Groningen) en de Meavita West, actief in Den Haag, zullen de ontvlechtingsplannen in hoog tempo worden uitgevoerd. Samenwerking met anderen is daarbij een optie. Laurey: ‘Meavita Nederland vertrouwt op steun van de Nza of VWS voor deze splitsing. Het kan niet zo zijn dat de zorg aan zoveel klanten en van zoveel toegewijde medewerkers op de tocht staat.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.