Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen Actief zet mensen in beweging voor een leefbare buurt

Beijum: een kleurrijke gezinswijk in Groningen met 14.000 inwoners. Het lijkt er allemaal rustig en rooskleurig aan toe te gaan, maar schijn bedriegt. Schulden, individualisering, conflicten; het is slechts een greep uit de problemen waar bewoners mee worstelen. Het project “Samen Actief” van Stichting Stiel zorgt voor wijkverbetering en een betere sociale samenhang. Projectbegeleider en opbouwwerker Anja Bos is de spin in het web.

Door Esther van Andel – Anderhalf jaar geleden was het winkelplein in Beijum-oost nog een bende. Hangjeugd en dealers zorgden voor overlast. Winkeliers verlieten de wijk en panden kwamen leeg te staan. Het plein, vroeger het visitekaartje van Beijum, verpauperde.

Totdat bewoners en opbouwwerkers van “Samen Actief” aan de bel trokken bij de gemeente. In samenwerking met wijkbewoners, woningcorporaties en instellingen werd een plan van aanpak bepaald. Nu wordt gewerkt aan de renovatie van het grote plein. De feestelijke opening staat gepland voor 9 juni.

Vier pijlers

Wijkvernieuwing en sociale activering van bewoners staan bij “Samen Actief” voorop. Een leefbare, gezonde, werkende en zorgzame buurt zijn de vier pijlers onder de zogenoemde “Heel de Buurt”-aanpak, waar het vrijwilligersproject onderdeel van uitmaakt.

Het project is bedoeld om mensen te activeren voor vrijwilligerswerk bij organisaties in hun eigen wijk. In samenwerking met woningcorporaties, politie, bibliotheek, scholen, beveiligingsdiensten, culturele verenigingen en bewonersorganisaties in Beijum zet Stichting Stiel projecten op om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren.

De 45-jarige Anja Bos, projectbegeleider en opbouwwerker bij Stichting Stiel, is vanaf dag één bij “Samen Actief” betrokken. Ze brengt buurtbewoners met elkaar in contact, lost problemen op en onderhandelt met maatschappelijke organisaties. Ze helpt bij de organisatie van projecten en heeft daarnaast ook nog energie om de zestig vrijwilligers die “Samen Actief” momenteel telt deskundige begeleiding te geven.

‘Iedereen die iets kan, is welkom. De projecten moeten iedereen een kans geven, vooral mensen die een uitkering hebben’, zegt ze. ‘En projecten moeten wat voor de wijk betekenen, zowel op sociaal vlak als op het gebied van wijkverbetering.’

Succesprojecten

Op individueel niveau creëert “Samen Actief” kansen om mensen weer mee te laten doen aan de samenleving. Op wijkniveau is het een kans voor organisaties om de kwaliteiten van bewoners in te zetten. ‘Mensen willen heus wel vrijwilligerswerk verrichten voor hun wijk’, weet Bos. ‘Als ze serieus genomen worden, heb je ze zo om. We hebben in 2,5 jaar ontzettend veel bijgedragen aan de buurt.’

Bos somt op: ‘Fysieke wijkverbetering, kookmiddagen, doemarkten, uitstapjes voor ouderen. En daar is geen blik met professionals voor opengetrokken. Bewoners doen het allemaal zelf. Een ieder heeft zo zijn kwaliteiten en die probeer ik zo goed mogelijk te benutten. Maar een lange adem is zeker nodig.’

Een succesvol voorbeeldproject is “Met de bonte Beijumexpress de wereld rond”, een vijf dagen durend project waarbij kinderen van ouders die zich geen vakantie kunnen permitteren een weekje ‘op vakantie’ zijn.

Met een lach op haar gezicht zegt Bos: ‘We maken een week lang muziek, koken met elkaar, spelen spelletjes en noem maar op. Doordat ik inmiddels goede contacten heb met de gemeente en de sociale dienst, kom je snel te weten welke kinderen zo’n vakantie écht verdienen. Andere organisaties probeer ik te enthousiasmeren om zo een beetje subsidie los te peuteren.’

Het gehele artikel is te lezen in Zorg + Welzijn Magazine 6, juni 2007. Drie maanden na publicatie wordt het op de website geplaatst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.